Întâmpinarea Domnului la Jariștea Locantă este evenimentul weekend-ului 1-2 februarie 2025.
Kera Calița a scris pe Facebook:
„În popor, această zi minunată, în care se sfințește agheasma, este asociată luptei dintre lumină și întuneric o dată cu reînvierea Naturii: dacă atunci este Soare şi ursul îşi vede umbra, iarna se mai prelungeşte cu încă şase săptămâni. Dacă, însă, e vreme noroasă şi ursul nu-şi vede umbra, înseamnă că frigul va slăbi, iar primăvara e aproape.
Într-un asemenea răstimp cu multiple înțelesuri, și Kera Calița a orânduit sărbătoare la Jariștea Locantă, așteptându-și mosafirii în primele zile de Făurar, sâmbătă, 1 februarie, și duminică, 2 februarie, de la ceasurile șase ale înserării (18.00).
Mezelic
-la un veac de când bucătarul Caesar Cardini a avut, de nevoie, căci rămăsese fără proviziuni în locantă, o inspirațiune de zile mari, Jariștea reface întocmai faimoasa salată Caesar, cu frunze crocante de lăptucă, frumos rumenite crutoane, parmezan ras pentru textură și un gust delicios, toate acestea fiind potopite cu dressingul de rigoare – o combinație poematică de gălbenușuri, ulei de olive, anșoa, usturoi, muștar, sos Worcestershire, lămâie, sare și piper
Unduirea ceaunului
-saramură iberică din două fileuri de păstrăv, servită cu mămăligă; pentru un asemenea răsfăț culinar, peștii sunt puși pe grătarul bine încins numai după ce au fost frecați cu sare de mare adusă din Golful Biscaya, piper de Cayenne, cimbru, usturoi pisat și busuioc, alăturea fiind pregătită slatina din ceapă tocată, verdețuri mărunțite și bucățele de ardei copt pe jar, toate acestea fiind date în câteva clocote cu uleiul și oțetul cuvenite; la urmă, peștele se alege de oase, se pune într-un bol și este lăsat să se scalde în voie în saramură, fiind apoi ornat cu buchețele de pătrunjel și picurat cu zeamă de limone proaspăt stoarsă – te lingi pe degete, nu alta!
Alcătuire de dulce
-gogoși din aluat de mere, dichisite după cum urmează: se amestecă oul cu sarea și zahărul, se adaugă, apoi, iaurtul cu vanilie și coaja de portocală rasă, iar după ce se amestecă, se pun câțiva stropi de ulei, în vreme ce mărul se curăță și se taie mărunt, apoi este încorporat în compoziție, dimpreună cu făina; se formează gogoșile, care se coc tavă pe hârtie de pergament, după care acestea sunt trecute prin zahăr amestecat cu scorțișoară – ce deliciu binecuvântat!
Pilde, rugi și cântări alese
– Kera Calița a cercetat cu acribie cărțile sacre dar și culegerile de vechi obiceiuri poporane, venind a împărtăși celor chemați la praznic sumedenie de învățăminte
– Taraful Crailor de Curtea Veche se pune în acord cu solemnitatea zilei și înalță, din strune și alămuri, imne de bucurie
– Hrisanta, Fatima Gitană, reunește într-o deplină armonie știme și stihuri vechi de inimă albastră
– Leonard prezintă noul și meșeteșugitul său potpuriu ce încălzește sufletele
Obol de Stretenie
– 150 de sesterți sau, după reglementările prezente, 150 de lei noi
Rezervațiune după bună regulă
-se face sunând din timp la unul dintre numerele de telefon: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868
Să venim în Întâmpinarea Domnului cu inima curată și cugetul smerit! Și cu poftă de viață!
Taina poveștii
La patruzeci de zile de la Nașterea lui Hristos se face un praznic osebit atunci când creștinii vin cu sufletul curat în Întâmpinarea Domnului. Potrivit vechii legiuiri care cerea ca primul născut într-o familie să fie dedicat sau afierosit Domnului, Mântuitorul a fost dus la Templu, cu cuvintele vechilor Cazanii atunci fiind săvârșită Stretenia, deodată cu slujba de purificare a Sfintei Fecioare Maria.”