General Nicolae N.Roman, Președintele Partidului Români pentru România a transmis un mesaj dedicat Mărțișorului – 1 Martie 2025!
Iată textul acestuia:
„ Ne-am mirat de multe ori că în urările Plugușorului, de Anul Nou, se fac urări dedicate semănăturilor, viitoarelor recolte, deci unor componente care vin organic în timpul primăverii.
Totuși, dacă ne întoarcem în fondul cultural românesc, de esență latină, vom vedea că Anul Nou, cu peste 2 milenii, se celebra la începutul lunii martie, iar martie era luna Zeului Marte, zeul războiului dar și al protecției recoltelor la vechii latini.
În Roma, soldatul era și agricultor, adică era bonus miles bonusque colonus! Așadar, bunul soldat și bunul agricultor erau una și aceeași persoană, iar ritualurile unui popor de războinici-agricultori se dedicau zeului Marte.
Apoi, au apărut cultul lui Ianus și luna Ianuarie, iar zeul făuritor de unelte, Vulcan a avut și el luna lui Făurar (fabrum) Februarie.
Dacă am văzut care a fost importanța lui 1 Martie, atunci să vedem și Mărțișorul.
Acum 8 000 de ani, locuitorii acestor meleaguri care aparțineau culturii epi-paleolitice Schela Cladovei obișnuiau să înhumeze morții punându-le la gât un fel de pandant sau amuletă unde se aflau laolaltă pietricele de culoare albă și culoare roșie. În tradiția preistorică, roșul însemna viață, iar albul era expresia morții. Este cunoscut faptul că în tot arealul balcanic, morții erau înhumați nu înainte de a se presăra ocru roșu, un praf care să dea impresia vieții după moarte.
Mai este o legendă din patrimoniul bulgar care s-ar fi petrecut la 1 martie 681 când fratele primului han ar fi fost ucis în timp ce fugea cu sora sa de dușmani. Un vultur trebuia să vestească fuga celor doi, el având un șnur alb legat de picior, dar bărbatul murind, firul alb a fost atins de sânge iar hanul a aflat tragica veste.
O altă legendă spune că Baba Dochia a vrut să caute fragii aduși de nora sa ca probă inițiatică numai că urcând în înaltul munților, văzând soarele, a lepădat hainele de iarnă rămânând în haine ușoare de primăvară. A prins-o însă înghețul, fiind găsită cu fragii roșii în mâna albă înghețată.
Sunt trei situații, una arheologică, două legendare care arată că Mărțișorul nostru este un tezaur pe care UNESCO l-a recunoscut ca atare din 2017.
În calitatea mea de ales al poporului, dar și de ofițer al Armatei Române, vă urez tuturor o Primăvară Frumoasă și tradiționalul La Mulți Ani! cu ocazia sosirii Primăverii!”