Vineri, Consiliul Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat un pachet financiar de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, marcând primul împrumut acordat de instituție unei țări în conflict. Consiliul executiv a validat un împrumut pe o perioadă de patru ani, conform Bloomberg.
Un grup de creditori ucraineni a susținut un acord neobișnuit care a solicitat FMI să-și modifice regulile de creditare și să ofere garanții pentru extinderea unui moratoriu asupra rambursării datoriilor pe durata programului. Principalii donatori, inclusiv Canada, Franța, Germania, Japonia, Regatul Unit și SUA, au îndemnat alți creditori bilaterali și privați să contribuie la redresarea solvabilității Ucrainei, al cărei PIB a scăzut cu aproximativ o treime în 2022.
Programul va consta în două faze. În prima etapă, de 12-18 luni, Ucraina va trebui să adopte măsuri pentru întărirea stabilității fiscale, externe, a prețurilor și financiare, precum și eliminarea finanțării monetare. În a doua etapă, se vor pune în aplicare reforme mai cuprinzătoare pentru consolidarea stabilității macroeconomice și susținerea redresării și reconstrucției țării, având în vedere aspirațiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană. FMI preconizează că, în acest interval, Ucraina va reveni la un regim flexibil al ratei de schimb și la creșterea ratei dobânzii.
Ministerul de Finanțe ucrainean intenționa să obțină 28 de miliarde de dolari în granturi și împrumuturi de la Statele Unite și Uniunea Europeană, restul provenind din împrumuturi de la alte țări și FMI. Cu toate acestea, mecanismul de monitorizare a fondurilor alocate Ucrainei, având în vedere problema corupției în regimul de la Kiev, nu a fost încă dezvăluit.