Scurgerea de informații de la Pentagon care a dat peste cap weekend-ul multor oficiali de la Washington și a stricat programul Președintelui României imediat după Paștile catolice pare a fi rezultatul unei acțiuni de spionaj. Evident, principalul beneficiar este Federația Rusă. Nu se știe până acum cauza scurgerii de informații.
Cel puțin două situații istorice par să întregească tabloul.
Spionajul rus, în epoca țaristă a reușit în perioada premergătoare primului război mondial să intercepteze prin intermediul spionului Alfred Riedl, colonel de stat major austro-ungar care era spion rus, planul de atac realizat de austrieci contra Serbiei.
Rușii au dat planul aliaților sârbi dar aceștia l-au ignorat crezând că e o capcană a Vienei. Totuși, sârbii au realizat prea târziu că după 28 iulie 1914, austro-ungarii au atacat exact pe acele planuri.
În cel de al doilea război mondial, spionul Șandor Rado (care a comunicat sub numele de cod Dora și Albert) a reușit să intre în contact cu spionul elvețian „Lucy” care i-a dat Planul Barbarossa care a fost pus în aplicare la 22 iunie 1941 și care prevedea atacarea URSS de Germania.
S-a afirmat că planul german Barbarossa s-a aflat pe biroul liderului sovietic Iosif Stalin cu cel puțin 6 luni mai înainte de declanșarea operațiunii.
Spionul Richard Sorge care spiona pentru sovietici la Tokyo a aflat în 1942 că Japonia va ieși din pactul de neagresiune cu URSS dacă va cădea un oraș mare. Atunci erau asediate Leningrad, Moscova și Stalingrad.
Mareșalul Jukov interpretând corect informația lui Sorge a decis să mute trupe din Manciuria de la granița sovieto-chino-japoneză și să le ducă la Stalingrad fiindcă acolo era cel mai probabil ca orașul să cadă.
În februarie 1943, Stalingrad a rezistat, Moscova și Lelningrad rezistaseră și ele, astfel că Japonia nu a mai atacat URSS.
Oricând lecțiile istoriei sunt utile! De aceea cazul scurgerii de la Pentagon arată că ignorarea istoriei poagte duce la erori fundamentale!
Sursa foto: Facebook