Dr.Sorin Titus Muncaciu a publicat un mesaj dedicat importanței zilei de 26 octombrie pentru Buzău!
Iată textul acestuia:
„Din Buzău, spre Unirea de la 1600!
Buzăul este o vatră străveche românească. A fost dintotdeauna un punct nodal al trecerii dinspre Ardeal spre Brăila și dinspre Moldova spre Țara Românească. Rememorând cunoștințele de geografie deprinse în vremea studiilor la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București, m-am gândit la Pasul Buzău. Acesta conectează orașul buzoian Nehoiu de Depresiunea Întorsura Buzăului. Trecătoarea Buzăului asigură așadar legătura dintre Muntenia și Ardeal. Practic, se trece la o altitudine de circa 670 m deasupra nivelului mării între Masiul Siriu și Masivul Podu Calului.
Conștient de valoarea strategică a trecătorii, domnitorul Mihai Viteazul a decis să pregătească atent expediția oștilor Țării Românești în Transilvania. A decis ca o parte a trupelor sale, din Bănia Olteniei, să urce pe Valea Oltului, sub conducerea boierilor Buzești până în zona localității numite astăzi Podu Olt, aflată în vecinătatea Țării Făgărașului. Mihai Viteazul, în fruntea celeilalte părți a oștirii a pornit prin Pasul Buzăului spre Prejmer și Brașov pe 17 octombrie 1599. Pe 20 octombrie, Mihai Viteazul ajungea la Brașov care îi devine cetate aliată. Peste alte două zile, ajungea în Cetatea Făgăraș, centru al românismului, regiunea Țara Făgărașului aflându-se în titulatura domnească a voievodului Mircea cel Bătrân în secolul XV.
În data de 26 octombrie, trupele venite de pe Valea Oltului și trupele venite prin Pasul Buzăului făceau joncțiunea nu departe de Podu-Olt-Tălmaciu. Peste două zile, pe 28 octombrie 1599, domnitorul Mihai Viteazul câștiga victoria contra cardinalului polon Andrei Bathory, voievodul Transilvaniei care scosese Transilvania din coaliția anti-otomană la sugestia protectorilor săi din Regatul Poloniei.
Mihai Viteazul va intra triumfal în Cetatea Albei Iulia la 1 noiembrie 1599. Așadar, Buzăul prin așezarea sa, prin oamenii săi a fost un reper esențial în realizarea unificării României încă dinaintea anului 1600.”
Sursa foto: Arhivă