Israel și organizația militantă palestiniană Hamas se află în mijlocul unui conflict intensificat, care a rezultat în aproximativ 1.000 de victime într-o singură zi. Sâmbătă, s-a petrecut un atac nemaivăzut din partea Hamas, compromițând porțiuni din masivul gard de separare al Israelului și introducând combatanți în comunitățile israeliene de-a lungul frontierei cu Gaza. Premierul Benjamin Netanyahu a răspuns cu un avertisment despre un „război îndelungat și dificil”, în timp ce forțele aeriene israeliene au bombardat Gaza, distrugând clădiri înalte și zone civile.
Hamas, adică Mișcarea de Rezistență Islamică, cu un cuvânt în arabă care înseamnă „zel”, controlează Fâșia Gaza și a fost la putere acolo din 2007, urmând un conflict cu forțele Fatah ale președintelui Mahmoud Abbas. Organizația, fondată în 1987 ca o extensie a Frăției Musulmane din Egipt, urmărește scopul de a elibera Palestina prin luptă armată și asistență socială pentru victimele ocupației israeliene.
Hamas, spre deosebire de OLP, nu recunoaște statul Israel și nu acceptă acordurile de pace de la Oslo din anii 1990. Este implicată în atacuri împotriva forțelor și civililor israelieni și este desemnată ca organizație „teroristă” de către mai multe țări și organizații internaționale. Cu aliați precum Iran, Siria și Hezbollah, Hamas își coordonează eforturile militare cu alte grupări, inclusiv Jihadul Islamic, în regiune.
Conform unui purtător de cuvânt al Hamas, atacul recent asupra Israelului a fost declanșat de anii de atrocități suferite de palestinieni, însă grupul de drepturi, Amnesty International, și alte surse evidențiază că și civili israelieni au căzut victime atacurilor. Cum a fost efectuat atacul și ce se va întâmpla în continuare rămâne de văzut, deoarece ambele părți par să fie încleștate într-un conflict care nu prezintă semne de încetare în viitorul apropiat.
Contextul conflictului actual dintre Israel și Hamas
Un conflict intensificat între Israel și Hamas, gruparea militantă palestiniană, a avut ca rezultat aproape 1.000 de decese într-un interval foarte scurt, de peste o zi.
Atacurile recente ale Hamas asupra Israelului
Un atac semnificativ a fost lansat de Hamas împotriva Israelului sâmbătă, vizând gardul de separare forțificat al națiunii și infiltrând luptători în comunitățile de-a lungul frontierei cu Gaza.
Reacția Israelului și bombardamentele în Gaza
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a prevestit „un război lung și dificil”, în contextul în care aviația israeliană a efectuat bombardamente asupra Fâșiei Gaza, distrugând clădiri înalte și zone rezidențiale.
O privire de ansamblu asupra Hamas
Hamas, sau Mișcarea de Rezistență Islamică, guvernează politic Fâșia Gaza, un teritoriu împovărat și asediat de Israel, de unde conduce operațiuni împotriva acestuia.
Istoria și scopul mișcării Hamas
Hamas a fost fondat în 1987 și a emergent ca un braț al Frăției Musulmane din Egipt, creând o aripă militară cu obiectivul declarat de a lupta pentru eliberarea Palestinei de sub ocupația israeliană.
Principiile fundamentale ale Hamas
În contrast cu Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OLP), Hamas nu acceptă existența Israelului și își exprimă opoziția față de Acordurile de Pace de la Oslo, vizând instituirea unui stat palestinian independent.
Desemnarea ca organizație „teroristă” și reacțiile internaționale
Hamas este etichetat ca o organizație „teroristă” de către diverse națiuni și entități, inclusiv Israel, Statele Unite și Uniunea Europeană, alimentând tensiunile regionale și internaționale.
Relațiile și alianțele Hamas în regiune
În plan regional, Hamas colaborează cu națiuni și grupări precum Iran, Siria și Hezbollah, formând o alianță care contrapune politicile SUA și Israel în Orientul Mijlociu.
Declarațiile și motivațiile atacurilor recente
Hamas justifică operațiunile militare recente ca un răspuns la ceea ce ei numesc „atrocități” săvârșite împotriva palestinienilor de-a lungul ultimelor decenii.
Dezbaterea privind țintirea civililor de către Hamas
Deși purtătorul de cuvânt al Hamas afirmă că grupul nu vizează civili, există dovezi și acuzații din partea organizațiilor de drepturi omenești că luptătorii au ucis civili israelieni.
Tehnicile și strategiile militare ale Hamas
Hamas a reușit să execute atacuri și să captureze israelieni, aducând aminte de cazuri anterioare, precum răpirea soldatului Gilad Shalit în 2006, și folosind tehnici militare variate, inclusiv utilizarea de parapante pentru a traversa granița în Israel.
Foto: Ahmed Zakot/Reuters