Am prins ziua când, la votare, președintele în exercițiu Emil Constantinescu a primit în față un jet de cerneală albastră. Se vota la Prezidențiale în 2000, Constantinescu nu mai candida, dar era Președinte atunci. Gestul a fost văzut drept acțiunea de a arăta că fostul președinte era deja compromis politic, ieșit din joc.
Degeaba s-a pornit pe internet o vie dezbatere cu generalii care iau atitudine contra unui jurnalist ca Radu Tudor sau a altuia.
Este clar ca lumina zilei, este opinia mea și mi-o asum: Președintele Iohannis iese din scena politică la anul și practic persoana sa, deși mai are un an și câteva luni de mandat, este considerată ca fiind neimportantă.
Mai mult, este un semnal pe care instituțiile i-l dau Președintelui: practic, el trebuie să nu mai emită angajamente viitoare (Summitul celor 3 Mări a fost recent) fiindcă el va ieși din scenă.
Și mai este un semnal: se pare că un candidat care să aibă girul actualului președinte nu ar fi dorit. Adică epoca Iohannis se va încheia și ca atare, actualul președinte trebuie să înțeleagă că rolul lui se va încheia în viitorul apropiat.
Evident, instituțional, ministrul Tâlvăr de la Apărare trebuia să demisioneze până acum. Este la fel de paralel cu realitatea precum Petre Daea…Chiar și seamănă fizic nu numai la capitolul comportament.
Așadar eu cred că situația cu drona este o parte a unui scenariu mai larg, acela al stabilirii jocurilor pentru 2024.
PS. Faptul că generalul în rezervă Hăpău, foșt șef DGIA a ajuns la AUR București sau ar ajunge, arată că oameni care dețin informații sau care au acces intră în actul politic. Aici, în mod clar, succesorul lui Hăpău la DGIA a gestionat o situație care a arătat că statul român eșuat deja este și vulnerabil.
Sursa foto: Facebook