Politicienii români „dau foc șandramalei” după 47 de ani din același motiv
Simona Bucura Oprescu din punct de vedere profesional, este o catastrofă. Evident, n-a dat singură cu oiștea în gard, a fost „ajutată” de funcționarii de la Ministerul Muncii
Vasile Patilineț – hunedoreanul fiu de miner ilegalist „salvează abatajul”
Între 1-3 august 1977, în Valea Jiului, a fost jale mare. Pur și simplu, la 30 iunie 1977, Guvernul comunist a dat o lege idioată. Este vorba de Legea nr. 3 privind pensiile de asigurări sociale de stat și asistența socială. Aceasă lege nu permitea plata simultană a salariului cu a pensiei de invaliditate. Cutremurul din 1977 a afectat grav economia României socialiste. Minerii lucrau în mină chiar dacă aveau grade de invaliditate.
Problemele au început încă de la 14 iulie 1977, când un miner a scris la Ministerul Minelor și la TVR dar nu a primit răspuns. Vasile Patilineț plecase de la secretariatul CC al PCR pentru Securitate, Miliție, Forțele Armate. Era Ministru al Industriei Forestiere, Materialelor de Construcții după „afacerea Șerb”, o afacere de spionaj de care s-a interesat și CIA. A organizat în 1973, la Suceava, vizita Șahului Iranului, omul americanilor. Evident, tot cu ce „știa” de când răspunsese de Securitate. Plus că el organiza prin fir ministerial și vânătorile lui Ceaușescu unde „se punea țara la cale”.
În august 1977, la Lupeni, au vrut să vină la București. Ceaușescu începuse să se înconjoare de idioți utili cum a fost un alt hunedorean, Ilie Verdeț. Acesta anulase trenurile spre București. Constantin Băbălău, Gheorghe Pană și Verdeț au încercat să rezolve ei tot fără să facă apel la Patilineț. Evident, a ieșit dezastru.
Ceaușescu deranjat în concediu. În Valea Jiului, elicopterul lui a fost luat „cu pietre”. Pleșiță „devine miner”.
Ilie Verdeț l-a chemat telefonic pe Nicolae Ceaușescu de la Mare. Nicolae Pleșiță, general de Securitate a început „penetrările”, la mitingul de după rezolvarea situației, el însuși fiind îmbrăcat miner atunci. Ceaușescu are tendința de a minimaliza, dar minerii strigă și „Jos Ceaușescu”. Ai lui Pleșiță încearcă un „Ceaușescu și minerii” dar nu reușesc să deturneze mitingul. Emil Bobu fusese prins de țărani la o vizită de lucru. În elicopterul lui Ceaușescu, venit de la Neptun, s-a aruncat anterior cu pietre.
Ceaușescu a vorbit trei ore cu minerii. Dictatorul, evident, consiliat in extremis de Vasile Patilineț (deși nu apare) le promite condiții bune de trai. Să nu uităm că la Uricani câteva zeci de mineri muriseră într-o explozie în 1973. Patilineț era fiul lui Ioan Patilineț, miner ilegalist care luase parte la Greva de la Lupeni din 1929. Nu degeaba, în 1977 s-a scandat „ca la Lupeni 1929”! „Jos burghezia proletară”!
Evident, Pleșiță a reprimat ulterior liderii grevei. Ilie Verdeț a fost făcut „praf” în ședințe dar „s-a învârtit”, fiind promovat la Guvern mai târziu. Prim-secretarul de la Hunedoara, Ilie Rădulescu fiind schimbat.
Vasile Patilineț – Ministrul Geologiei, Minelor, Petrolului timp de doi ani
Că Vasile Patilineț i-a luat „grenada având cuiul scos” din mâna dictatorului, prevenind „implozia” regimului, o demonstrează viitorul apropiat. La 15 decembrie 1977, Vasile Patilineț va deveni Ministrul Geologiei, Minelor, Petrolului. Până la 18 decembrie 1979, când și-a încheiat mandatul, Vasile Patilineț a implementat până la 31 decembrie 1977, o serie de măsuri precum reducerea zilei de muncă la 6 ore, aprovizionarea magazinelor, repartizarea de bilete la tratament balnear, concediul sporuri mai mari.
Ulterior, li s-au aprobat și reducerea vârstei de pensionare, grupele de muncă și alte beneficii care au făcut din categoria minerilor, o categorie respectată de regimul comunist în ultimii 12 ani ai acestuia. Vasile Patilineț a plecat ca Ambasador în Turcia, în vara anului 1980.
Simona Bucura Oprescu și Marcel Ciolacu de acei mineri își bat joc în același mod ca în 1977
Simona Bucura Oprescu, Marcel Ciolacu exact de acei mineri aflați la început de drum în 1977 își bat joc acum. Conștienți de ceea ce au reprezentat pentru economia națională, minerii pensionari ies la grevă. Au curaj doamna Bucura Oprescu sau domnul Ciolacu să se ducă la ei? Dacă ar mai găsi curaj, n-au ce să le spună.
Moștenirea lui Ilie Verdeț și a lui Emil Bobu, din păcate, a rămas peste România… Oameni ca Vasile Patilineț nu mai găsim… a murit asasinat la Ankara, la 9 octombrie 1986….
Sursa foto: Arhivă