Deși noi ne mândrim cu Dragobetele, mulți zic că am luat ceva modern de la americani, Ziua Sfântului Valentin. Păi dacă e să stăm strâmb să judecăm drept, Sfântul Valentin a fost un preot creștin din Roma Antică, martirizat de autorități pentru că realiza cununii religioase creștinilor îndrăgostiți.
Cum suntem cam singurii urmași veritabili ai Romei pe la Porțile Orientului, unde vorba lui Raymond Poincare, cam luăm totul ușor, se cuvine să cinstim și Dragobetele, o divinitate slavă sud-dunăreană, autohtonizată dar putem celebra și Sfântul Valentin fiindcă e de-al nostru, „geantă latină”, vorba lui Conu Leonida, cu sau fără a fi față cu reacțiunea.
Kera Kalița de la Jariștea a decis să celebreze acest zaiafet cu un stil „simandiki” pentru toți cei ce vor să treacă pragul Jariștei, pe 14 ale lui Făurar, pe la ceasurile 18.30, trecute fix, parol monșer, mă-nțelegi:
„Zaiafetul franțuzit al iubirii la Jariștea Locantă, de Ziua Sfântului Valentin
Pentru a afla cine pune paie aromitoare din Smyrna și Corinth pe flacăra iubirii, Kera Calița poftește perechile de îndrăgostiți miercuri, 14 februarie, de la orele 18.30, la Jariștea Locantă, unde – vorba poetului – ard miresmele de taină în trepiedurile de-argint, iar în tapiseriile din perete vor fi fost cu folos înfipte ramuri verzi de lămâiță, crenguțe de trandafir abia îmbobocite și, ici-colo, un ram uscat de eucalipt.
Este decorul ideal pentru ca șoaptele de amor să fie împerecheate cu sfioase sărutări, iar din șirul clipelor la fel să se prelingă în sufletele fremătătoare infinitul minulescian al unui pahar de hidromel.
Antreul îndrăgostiților
-Cele mai tulburătoare vol-au-vents născocite de Vatel, adecă acele bouchées mignonnes tocmit în coji fine de gauffres salées, umplute cu ficat de rață tras părelnic la tigaie cu câteva picături de Cointreau și potopite de cremă de ciupercuțe
Pasiunea se hrănește copios cu…
-Carnea roșie a iubirii! Pfeffersteak au poivre, cum îi plăcea și lui Neculai Iorga, al cărui rețept original Jupâneasa l-a aflat într-un jurnal de demult, în care se consemna premierea scriitorilor la anul de grație 1931: „inima mușchiului de bou se taie mai groasă, gen mică buturugă, apoi fiecare bucată pigulită de pielițe se tăvălește prin piper verde și roșu (ușor strivit cu sticla dinainte); se apasă pe toată întinderea cu mâna să intre piperul în carnea moale și roșie ducând-o prețios în tigaie și friptă cu unt la foc prăpădit în jur de 10 minute. Când e rumenită, se toarnă cognac și se iscă o flăcăruie albăstrită…”. De bună seama, garnitura se cere a fi din buchețele delicate de varză de Bruxelles, peste care s-a picurat sos alb ca neaua, secretul bucătarului șef!
Răsfățul poemului ciocolatei
-Torta preferată a Caliței – le meilleur-meilleur gâteau au chocolat, la care s-a folosit cel mai fin ganache, servită cu o cupă mare de înghețată prăzulie de fistic
Din partea Casei Jariștea
-Câte o floare naturală pentru fiece domnișoară ce va trece pragul Locantei
-Istorisiri rare de amor puse în scenă de către Jupâneasă
-Muzichiie fără seamăn, ca-n grădina Logofătului Dudescu, cu Taraful Crailor de Curtea Veche
-Recitalurile celor trei rapsozi lirici ai cabaretului culinar: reîntâlnirea cu trilurile de mierlă vrăjită ale Mariei Tănase, melancoliile interbelice de mahala luminată ale Cristinei Ioana și itinerariile cosmopolite ale cântărilor desăvârșitului tenor Leonard
-Cântecul nepieritor al iubirii deslușit pe strunele violinei de către un sensibil artist, invitatul-surpriză al serii
Obol și rezervațiune
Pe altarul nestins al iubirii din Bucurescii Vechi se vor depune 180 de bănuți zimțați de argint sau 180 de lei noui. Pentru ca locurile aproape de scenă să fie garantate, amorezii sunt chemați să facă rezervațiunea la unul dintre numerele de telefon: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868.”
Sursa foto: Jariștea