Premierul ungar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin au avut o convorbire telefonică, în care au discutat despre criza din Ucraina și modalitățile de soluționare a conflictului pe cale diplomatică. Potrivit serviciului de presă al Kremlinului, discuția a avut loc la inițiativa părții maghiare.
„Viktor Orban și-a exprimat interesul pentru promovarea căutării comune a modalităților de a rezolva criza din punct de vedere politic și diplomatic, inclusiv luând în considerare contactele sale cu un număr de lideri occidentali”, transmite Kremlinul.
Orban a subliniat că se află în căutarea unor soluții pașnice pentru conflictul din Ucraina, iar apelul său către Putin vine la scurt timp după o întâlnire pe care a avut-o în Florida cu fostul președinte american Donald Trump și antreprenorul Elon Musk.
În timpul convorbirii, Vladimir Putin a oferit propria evaluare asupra situației din Ucraina. Potrivit surselor de presă ruse, președintele rus a subliniat linia „distructivă” a autorităților de la Kiev și a reiterat că „regiunea nu dă semne că ar dori să accepte o soluție pașnică”.
Cu doar o zi înainte de apelul către Putin, Viktor Orban s-a întâlnit în Florida cu fostul președinte american Donald Trump și cu Elon Musk. Șeful diplomației maghiare, Peter Szijjártó, a precizat că discuțiile au fost lungi și intense.
Orban a spus ulterior că această întâlnire i-a dat speranțe că situația din Ucraina se va putea îmbunătăți în viitor. „Trump nu este încă în măsură să negocieze conflictul, dar, după inaugurarea sa, vom simți un efect benefic”, a declarat Orban, făcând referire la preluarea mandatului de către Donald Trump pe 20 ianuarie.
Pe de altă parte, Trump a explicat că până la finalul mandatului lui Joe Biden, acesta din urmă este singurul care poate reprezenta Statele Unite în discuțiile diplomatice. Cu toate acestea, în campania sa electorală, Trump a promis că va pune capăt rapid conflictului din Ucraina, deși a subliniat că acest lucru depinde de circumstanțe. Echipa sa de consilieri a propus trei planuri de pace, toate implicând concesii teritoriale din partea Ucrainei și retragerea aspirațiilor de aderare la NATO.
De cealaltă parte, Ucraina insistă asupra implementării „formulei păcii”, care prevede retragerea trupelor ruse la granițele stabilite în 1991. De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins ferm condițiile impuse de Vladimir Putin în iunie, care presupuneau retragerea trupelor ucrainene din regiunile RPD, LPR, Herson și Zaporojie, recunoațterea Crimeei ca parte a Rusiei și renunțarea la aderarea la NATO.