Vasile Pârvan a trăit numai 45 de ani. dar în scurta lui viață, cercetările arheologice din România, de factură greacă antică au fost fundamentate cu succes. Format la Roma dar și în Germania, Vasile Pârvan a absorbit tot. A învățat epigrafie, papirologie, diplomatică, arheologie.
Getica, o protositorie a Daciei Romane rămâne monografia în care arată că geții și dacii sunt același popor și că geții sunt cei care fac posibilă acceptarea civilizației romane.
Născut la 28 septembrie 1882 la Huruiești, Bacău, Vasile Pârvan și-a pierdut în Primul Război Mondial soția și copilul. În 1917, a fost pe punctul să moară în accidentul de la Ciurea-Iași, cel mai tragic din istoria feroviară românească.
Asemeni unui preot, mereu îmbrăcat în negru, Pârvan a creat Histria arheologică. A descoperit principalele obiective, marile inscripții, a construit acolo din piatra rezultată din demantelarea unor ziduri, Casa Mare.
Din 1913, a devenit membru al Academiei Române, după ce în 1908, a obținut doctoratul cu teza „Naționalitatea negustorilor din Imperiul Roman”, la Breslau sub coordonarea lui Konrad Cihorius. A fost un fel de Theodor Mommsen al României.
A murit subit la 27 iunie 1927 din cauza apendicitei netratate.
Sursa foto: Wikipedia