Ca istoric, ca om de condei am asistat neputincios la faptul că mereu, în România ultimilor 35 de ani, Stânga a primit echivalarea completă cu regimul comunist de dinainte de 1989. Nimic, mai fals! Socialul, socialismul, stânga sunt idei democratice izvorâte din ideea egalitarismului care a apărut în lucrările istoriografice ale Renașterii, numite metaforic „utopii”, precum Utopia a lui Thomas Morus, La Civita del Sole a lui Tomasso Campanella.
Socius este numele latin al aliatului. Prin socius se desemnau cetățile aliate ale Romei Republicane, iar Războiul Civili al Aliaților din anii 91-88 a.Chr. a dus la clarificarea drepturilor cetăților Ligii Latine, conduse de Roma.
Socius și societas, adică alianța prietenilor, tovarășilor (socii) a surclasat relația dintre patronus și clientes.
Socialismul își are originea în gândirea post-Renaștere, specifică Iluminismului și gândirii romantice europene. Revoluția Franceză a acreditat definitiv ideile de Stânga și Dreapta, în funcție de poziționarea taberelor din Sala Jocului cu Mingea, când în 1789, Starea a III-a s-a proclamat Adunare Constituantă. Stânga mergea pe probleme economice, sociale, Dreapta avea idei naționale, protecționiste dar și concurențiale.
Fără îndoială Capitalul lui Marx și Manifestul Comunist de după 1848 au dus la separarea apelor între radicalismul de tip marxist-comunist și gândirea socialistă. În Rusia, Lenin după 1903, a decis în cadrul Partidului Social Democrat al Muncitorilor din Rusia să devină radical, comunist, în fruntea bolșevicilor, în timp ce menșevicii și eserii au mers pe linia socialistă tot în sens marxist dar mult mai deschisă.
În România, presa socialistă are o vechime considerabilă, în 1862, apărând prima publicație Tipograful Român. Evident, după 1890 și până în 1905, în România apar Partidul Social Democrat al Muncitorilor din România (1893), Uniunea Generală a Sindicatelor (1903). Socialiștii români au cluburi, îmbrățișează idei novatoare, mai apropiate de ale liberalilor cu care se vor și contopi. Votul cenzitar din România până la 1919 împiedica socialiștii să ajungă în Parlament mai sus decât Colegiul al III-lea al votanților indirecți. Totuși, Ioan Nădejde, Sofia Nădejde, Vasile Morțun.
După 1917, la nivelul PSDMR, apare sciziunea, cei care simpatizează cu Moscova se decid să participe la acțiuni deschise contra României.
Totuși, marasmul guvernărilor liberală și conservatoare, consecințele ocupației militare germane în București în 1916-1918 a dus la greva tipografilor înăbușită în sânge în mod injust și se pare, fără ordinul Premierului Brătianu. A fost o inițiativă a liderilor militari români care primiseră însă mână liberă.
Socialiștii români se pierd în negura politicii interbelice, dar se asociază Partidului Comunist din România scos în ilegalitate în 1924, participând la Frontul Național Antihitlerist. Ulterior, socialiștii români reprezentați de Constantin Titel Petrescu au fost condamnați și închiși de comuniști. Chiar primul lider al PCdR Gheorghe Cristescu Plăpumarul a fost închis o vreme fiindcă el alesese să candideze alături de partidul lui Constantin Titel Petrescu la alegerile din noiembrie 1946.
În prezent, Partidul Național Stânga Românească se consideră continuatorul adevăratelor idei de stânga, ale Stângii teoretice, nealterate de marxism, marxism-leninism și alte orientări politice precedente așa cum reiese din următorul program trimis care reflectă baza de acțiune și gândire a acestei formațiuni politice.
Redăm mai jos comunicatul Președintelui Partidului Național Stânga Românească, domnul Romică Părpălea, intitulat: „P.N.S.R. propune măsuri eficiente pentru a îmbunătăți nivelul de trai în țară”:
„Partidul Național Stânga Românească propune o serie de măsuri radicale pentru a îmbunătăți nivelul de trai în țară. Iată cum arată planul lor în 10 pași:
Pensii decente pentru toți:
Propunem ca pensia minimă să fie de 3.000 lei lunar, oferind astfel o susținere adecvată pentru cei în vârstă. Pentru cei care au contribuit mai mult la sistemul de pensii, pensia maximă ar urma să fie de 12.500 lei lunar, asigurând o stabilitate financiară pentru acești beneficiari.
Sprijin financiar pentru copii:
Alocația pentru copii între 0 și 18 ani ar urma să fie de 2.000 lei lunar, din care 1.000 de lei vor fi depuși lunar într-un cont special pentru fiecare copil. Acești bani vor fi disponibili la vârsta de 18 ani, oferind oportunități financiare semnificative pentru startul în viață al tinerilor.
Salarii echitabile:
Salariul minim ar urma să fie de 4.500 lei, iar firmele private nu ar trebui să plătească nicio taxă suplimentară pentru această sumă. Acest lucru ar asigura o compensație mai echitabilă pentru munca prestată de angajați.
Redresarea fiscală:
Propunem reducerea TVA-ului la 7%, în timp ce rata de colectare a taxelor va fi de 100%, eliminând astfel discrepanțele și evaziunea fiscală.
Sprijin pentru agricultură:
Toți deținătorii de terenuri agricole ar urma să primească o subvenție anuală de 300 euro, eliminând privilegiile moșierilor și asigurând susținere egală pentru toți cei implicați în agricultură.
Reforma sistemului de ajutoare sociale:
Propunem desființarea ajutorului social și redistribuirea fondurilor către alocația pentru copii, consolidând astfel sprijinul financiar pentru familiile cu copii.
Dezvoltarea industrială:
Ne propunem să susținem industrializarea României pentru a crea locuri de muncă și a stimula creșterea economică.
Educație accesibilă:
Elevii și studenții ar urma să beneficieze de gratuitate pe toate mijloacele de transport din România pe parcursul întregului an, facilitând accesul la educație și mobilitate pentru acești tineri.
Salariu minim pentru parlamentari:
Susținem ideea ca parlamentarii să primească un salariu minim, reflectând astfel angajamentul lor față de servirea intereselor publice.
Protecția mediului înconjurător:
Propunem interzicerea tăierii pădurilor pentru următorii 30 de ani, asigurând conservarea și protecția resurselor naturale ale țării noastre pentru generațiile viitoare.
Aceste propuneri au ca scop îmbunătățirea vieții tuturor cetățenilor români și consolidarea aspectelor cheie ale societății noastre.
Stimați simpatizanți PNSR, vă invităm să vă alăturați echipei Partidului de Stangă Românească (PNSR). Împreună suntem puternici și biruim!”
Ideea de bază a Partidului Național Stânga Românească este aceasta: ”gândirea politică națională de stânga este pentru români, pentru binele românilor și nu împotriva lor”!
Sursa foto: Pixa Bay