Dormitul mai puțin de opt ore pe noapte poate duce la acumularea așa-numitei „burtă de bere”, conform unui studiu recent publicat în revista Sleep Medicine. Cercetarea a descoperit o legătură între lipsa somnului și grăsimea viscerală, un tip de grăsime periculos care se acumulează în jurul organelor vitale și este asociat cu disfuncții metabolice și rezistență la insulină.
Studiul relevă că dormitul cu o oră mai puțin pe zi poate cauza o creștere medie de 12 grame a grăsimii viscerale. Ideal ar fi să se doarmă aproximativ opt ore pe noapte, se menționează în cercetare.
Cercetătorii internaționali au notat că „durata somnului este invers proporțională cu acumularea grăsimii viscerale la adulți și este posibil să nu existe beneficii în a dormi mai mult sau mai puțin de opt ore pe zi”. Totuși, e necesară continuarea cercetărilor pentru a confirma aceste descoperiri.
Studiul a analizat datele a peste 5.100 de adulți cu vârste între 18 și 59 de ani, participanți la programul național de sănătate și nutriție din SUA între 2011-2012 și 2013-2014.
Un raport recent din Atlasul mondial al obezității estimează că peste jumătate din populația globului va fi supraponderală sau obeză până în 2035. Grăsimea viscerală, cauzată de factori precum mediu, stres, dietă nesănătoasă sau stil de viață sedentar, reprezintă un risc special pentru sănătate, putând duce la diabet de tip 2, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, cancer de sân, Alzheimer și alte afecțiuni, potrivit Healthline.
La începutul lunii, un studiu al Societății Europene de Cardiologie a constatat că dormitul mai puțin de cinci ore pe noapte crește riscul de boală arterială periferică cu 74%, în comparație cu cei care dorm 8 ore pe noapte.