Senatorul Diana Iovanovici Șoșoacă a apărut astăzi într-o înregistrare pe Facebook, vorbind despre ce va face în Parlamentul European.
Discursul politic a fost unul eclectic, împănat cu metafore naționaliste, jigniri la adresa adversarilor politici (și ei fac la fel, deci nimic nou în acest sens) și cu multe confuzii!
A confundat delegarea de atribuții cu cedarea suveranității (greșeală impardonabilă și pentru un student de anul I la Drept Internațional darămite pentru un avocat membru al unui Barou, cu experiență cum e avocatul Diana Iovanovici Șoșoacă) în UE.
Regulamentele sunt acte juridice care se aplică automat și uniform în toate statele membre, de îndată ce intră în vigoare, fără a fi nevoie să fie transpuse în legislația națională. Ele sunt obligatorii în toate elementele lor pentru toate țările UE. Restul actelor europene sunt recomandări, rezoluții care trebuie adaptate dreptului intern.
Președintele României în Consiliul European, Comisarul român din Comisia Europeană, miniștrii români din Consiliul UE și europarlamentarii români au acces la orice informații înainte ca o propunere să devină regulament.
Există procedura codeciziei, există majoritatea calificată. Așadar, există consultarea statului membru până când să se ajungă la un regulament intrat în vigoare!
Avocatul Diana Iovanovici Șoșoacă ar trebui să știe că UE funcționează pe principiul tratatelor și al subsidiarității, adică face recomandări acolo unde sunt sesizate limite ale acțiunii umane și dreptului intern.
A amestecat migrația forței de muncă, privatizările de după 1989 cu statutul de stat membru al UE. Astăzi și un student la Istorie aflat în anul II de facultate știe că privatizările nu au fost impuse de UE ci au fost făcute de politicienii corupți din România sub masca eforturilor de aderare.
Străinii cumpără active în România fiindcă și românii cumpără active în UE. Românii sunt și ei aleși în state europene cum este românul devenit primar în orașul german Gorlitz, de la granița cu Polonia.
Ceea ce astăzi vorbește doamna senator, adică plecarea oamenilor peste graniță este un drept câștigat. Milioane de români jefuiți de politicieni acasă au primit o șansă de a lucra pe piața forței de muncă europene.
Evident, mulți sunt discriminați, nu sunt tratați egal, dar politicienii de la București, diplomații noștri trebuie să își facă datoria, din contră Parlamentul European oferă dreptul de petiționare. Nu trebuie să ceri României să iasă din UE!
Ca europarlamentar nu îi aduci pe români acasă, este o exprimare care arată necunoașterea atribuțiilor Parlamentului European. Românii vin acasă dacă vor trăi mai bine. Șomajul este redus în România nu pentru că au făcut ai noștri politici bune ci pentru că România a aderat la UE și poți călători cu buletinul și te poți stabili oriunde în UE.
Programele educaționale s-au compatibilizat, angajările se fac mai ușor, diplomele se echivalează mai ușor.
Aberațiile discursului doamnei senator Șoșoacă arată că este promovată confuzia, este promovat populismul!
Parlamentul European permite fiecărui stat membru să își promoveze valorile, să facă expoziții, evenimente de promovare, nu oprește nimeni pe nimeni să își promoveze valorile.
În UE, există produse tradiționale atestate iar românii au zeci de produse deja înregistrate.
În mod clar impunerea vaccinării și restricțiilor pandemice au fost exagerate iar Comisia Europeană are partea ei de vină. Dar azi, Parlamentul și Parchetul European anchetează abuzurile din pandemie
Dar oare mecanismul european de urgență care rezolvă marile urgențe medicale din România nu este un lucru bun? Asta a uitat doamna senator Șoșoacă să spună. Spitalele românești s-au modernizat pe bani europeni, UE a dat bani dar nu i-a băgat în traista românilor!
Din păcate pentru Doamna Senator Diana Iovanovici Șoșoacă, discursul o descalifică total. Tocmai faptul că merge acolo este o asumare a delegării de suveranitate pe care o critică. În mod cert. poate un grup restrâns de admiratori o vor vota, problema integrării europene a României arată că România a făcut unii pași înainte, dar depinde doar de Parlamentul și Guvernul României, progresul intern.
Statutul de stat membru al UE pe care îl are România ne protejează de dictaturi și de discursuri populiste care nu mai impresionează pe nimeni.
Pur și simplu, Doamna Diana Iovanovici Șoșoacă, senator ales în Parlamentul României a jurat pe Constituția României în care aderarea României la UE este reglementată. Așadar, delegarea de competețe pe care azi o critică a fost asumată atunci când a acceptat să fie senator al României.
Ca politician, doamna senator Șoșoacă are dreptul ca pe perioada mandatului să facă circ, să spună tot ce îi trece prin minte, să spună glume, să fie aplaudată, are imunitate parlamentară pentru asta, dar ca avocat, doamna Diana Iovanovici Șoșoacă trebuie să înțeleagă că domnia sa a jurat să respecte legile pe care azi le critică, adică inclusiv Constituția României.
Oare cunoaște doamna avocat Șoșoacă această Constituție a României pe care a jurat?
Iată ce spune Constituția României:
„ARTICOLUL 148
Integrarea în Uniunea Europeană
(1) Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în scopul transferării unor atribuţii către instituţiile comunitare, precum şi al exercitării în comun cu celelalte state membre a competenţelor prevăzute în aceste tratate, se face prin lege adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare
(3) Prevederile alineatelor (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător, şi pentru aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.
(4) Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2).
(5) Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului proiectele actelor cu caracter obligatoriu înainte ca acestea să fie supuse aprobării instituţiilor Uniunii Europene..”
Așadar, momentul 9 iunie 2024 înseamnă să ai șansa de a trimite oameni competenți în Parlamentul European. Sincer, un astfel de discurs în niciun caz nu mă poate convinge să dau votul cuiva de la SOS România!
Sursa foto: Arhivă