Rusia are încă multe relații cu state din Africa, Asia de Sud-Est și America Latină. Aceasta se întâmplă pentru că fosta Uniune Sovietică, a cărei forță a fost Rusia și-a creat acolo puternice legături economice, a creat o rețea de spionaj, sub auspiciile KGB, GRU, a crescut pur și simplu o elită, care la rândul ei, a crescut urmași.
Pentru SUA și UE, greșeala majoră a fost să trateze Primăvara Arabă ca pe un succes precum anul 1989 în Europa. Statele dictatoriale din Africa, America sau Asia au căzut pradă luptelor civile, extemismelor.
Criza libiană, siriană au arătat lumii că UE și SUA nu pot scoate Rusia unde a ajuns în Războiul Rece. Între noi, fie vorba, fosta rețea economică a lui Ceaușescu din aceste zone a fost preluată de Rusia, mai repede decât au reușit SUA și UE să facă ceva.
Crizele menționate au creat un sentiment de insecuritate printre elitele din statele pro-Rusia. Să nu uităm că Rusia a expus în aceste state în anii Războiului REce dar și după căderea URSS că SUA și Europa merg pe ideea post-colonială, ori multe state asiatice și africane s-au eliberat prin anii 60 de colonialism. Ori, 60 de ani de indepedență sunt prea puțin la scara istoriei ca să vezi schimbări de mentalitate.
Sursa foto: Facebook/Pro TV