Plecat în Iran în 18 decembrie, Nicolae Ceaușescu o lasă la comandă pe soția sa, alături de Emil Bobu și Ion Coman.
Aceasta decide în 18 decembrie să facă dispărute circa 44 de cadavre de la morga SJ Timiș, care prezentau răni mortale provocate cu arme deosebite de ce era în dotarea trupelor.
Generalul Nuță a codat operațiunile Trandafirul și Vama. Practic, în noaptea de 18 decembrie, s-au triat cadavrele, s-au încărcat într-o izotermă a COMTIM. În acte, scria că se transportă ajutoare externe degradate care se incinerează la București.
Securitatea însoțește în cabină dar și cu o mașină, izoterma, al cărei șofer este reținut la sediul Miliției cu o seară înainte. I se cere să mânânce bine și să doarnă pentru că a doua zi, pleca la București.
Mașina a plecat spre Deva, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Pitești, apoi pe Autostradă până la București. La km 36, Securitatea București preia izoterma care primește alte numere de înmatriculare. Era 19 decembrie 1989, dimineața.
Cadavrele sunt incinerate până a doua zi, pe 20 decembrie, iar cenușa este aruncată în Popești Leordeni.
Oficial, se știa că acele 44 persoane au fugit din țară, pe fondul situației.
La Timișoara, pe 19 decembrie, continua să se tragă. A doua zi, Timișoara se proclama oral liber de comunism.
Nici replica lui Ceaușescu întors din Iran nu se va lăsa așteptată. Se va încerca o negociere, apoi Ceaușescu declară starea de necesitate în seara de 20 decembrie în Timiș. Declarația sa televizată a arătat lumii că treaba era serioasă. Niciodată Ceaușescu nu vorbise la televizor altfel decât lăudându-se,