Marin Preda, născut acum mai bine de un secol, la Siliștea Gumești, a fost cel mai citit scriitor contemporan, postbelic. Realismul lui, curajul de a scrie teme interzise îl fac drept cel mai important urmaș literar al lui William Faulkner din Sud-Estul Europei.
Marin Preda a avut o viață de roman, iar romanele sale sunt inspirate din momente ale vieții sale, copilărie, tinerețe. Personajele sale trec, unele, dintr-un roman în altul. Unele romane și nuvele au fost ecranizate: Moromeții I, II, Intrusul, O oră din august, Marele Singuratic, Cel mai iubit dintre pământeni.
Romanul Delirul a fost văzut ca un roman în care se ataca grav temelia regimului comunist și mulți spun că acesta i-a adus moartea prematură în mai 1980 (se născuse în august 1922).
Marin Preda a lansat conceptul de „obsedant deceniu”, cu referire la deceniul 1948-1958, în care s-a produs o răsturnare a ordinii sociale și culturale.
Casa lui Marin Preda a rămas multă vreme în paragină. Scriitorul avea rude la Siliștea, multe nu-l iubeau prea tare după ce apăruse romanul Moromeții pentru că îl acuzau că sucise realitatea, fapt normal la scriitori.
Consiliul Județean Teleorman a decis să îi transforme casa natală în monument de interes județean și să o introducă în circuitul turistic.
Sursa foto: Muzeul Literaturii