Radio Cluj a început să emită la 15 martie 1954. Importanta instituție care astăzi este parte a Societății Române de Radiodifuziune are acoperire regională pe unde herziene dar se poate asculta de oriunde în lume pe frecvențe de genul myradioonline.ro.
Profesorul universitar doctor și sociologul Vasile Dîncu a scris pe Facebook:
„Radio Cluj aniversează, astǎzi, 70 de ani de emisie.
Textul de mai jos este un fragment dintr-unul mai amplu pe care l-am scris pentru un volum colectiv aniversar pentru a marca istoria acestei instituții de presă transilvăneană.
O cetate de aer a culturii ardelene.
(De ce iubim Radio Cluj?)
Radio Cluj – Vocea Transilvaniei! Niciodată nu s-a potrivit mai bine un slogan cu realitatea concretă. Vocea molcomă a Transilvaniei se ascultă și, mai ales, se aude, de șapte decenii, cu o mică pauză, la radio pentru că radioul este cea mai caldă media. Când toți fugim după imagine și tot mai mulți dintre semenii noștri nu mai pot descifra decât ceea ce văd sau ceea ce pot pipăi cu mâna, cetatea de aer a radioului se compune și recompune, în fiecare zi, peste dealurile transilvane. Radio Cluj este o cetate de eter mai solidă decât piatra sau betonul oricărei clădiri. Este clădită din emoții și idei, dar, mai ales, ne cuprinde pe noi, ardelenii.
(…)
Radio Cluj este o instituție în sens sociologic al termenului. Are misiune și are vocație. Nu vrea să distreze și nici să umple liniștea cu zgomot, ci caută să ne ajute să înțelegem lumea și să o interpretăm. Transilvania văzută de la radio este o hartă spirituală de o acuratețe greu de obținut prin alte mijloace. Astăzi, Radio Cluj este singura instituție care este consecventă în căutarea esențelor, într-un timp al aparenței și al superficialului. Radio Cluj este atât de iubit de noi, ardelenii, pentru că este un operator de solidaritate. Este permanența, paznicul de far, este cetatea de spirit care rămâne mereu acolo, parte a unei minunate obsesii iluministe: spiritul școlii ardelene. O Școala Ardeleană care este mereu reînviată de noi și noi generații, după întemeietori și corifei, continuatorii se adaugă generație după generație, iar ”Vocea Transilvaniei” îi primește, îi promovează, îi cultivă, îi adună, îi motivează și îi ține împreună, laolaltă și lângă oameni, ca să nu rătăcească.
La mulți ani, Radio Cluj, cetate de aer a spiritualității ardelene!”
Sursa foto: Pixa Bay