Data de 9 Mai 1877 este data istorică fundamentală la care Adunarea Deputaţilor a luat act de starea de război cu Imperiul Otoman, în urma traversării Dunării a trupelor ruse și a bombardării de către otomani a infrastructurii de apărare românești de pe țărmul stâng al Duncării.
Mihail Kogălniceanu, Ministrul Afacerilor Străine, a răspubs interpelării deputatului liberal-radical Nicolae Fleva cu următoarea declarație care a rămas în istorie:
”În stare de război, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenți; suntem națiune de sine stătătoare. (Aplauze). Avem domn de sine stătător. (Aplauze). Însă, domnilor, aci se oprește travaliul nostru? Aci se oprește misiunea noastră? Am ajuns la scopul urmărit nu de azi, ci, pot zice, de secole, și mai cu deosebire urmărit de la 1848 încoace? Mai întâi de toate, domnilor, să ne facem întrebare: ce am fost înainte de declararea războiului? Fost-am noi dependenți către Turcia? Fost-am noi provincia turcească? Fost-am noi vasali ai Turciei? Avut-am noi pe sultanul ca suzeran? Străinii au zis aceasta; noi nu am zis-o niciodată. Noi nu am fost vasali. Sultanul nu a fost suzeranul nostru, însă, era ceva: erau niște legături sui generis; niște legături care erau slabe când românii erau tari; niște legături care erau tari când românii erau slabi. (Aplauze generale) (…)
Un singur cuvânt am să vă mai zic astăzi: ne vedeți pe noi reci, fără entuziasm, raționând cu sânge rece. Ei bine, în ziua când Europa va recunoaște aceea la care toți trebuie să lucrăm, va recunoaște hotărârea noastră și ne va pune sub scutul unui viitor tratat de pace european -, în ziua aceea, pe această bancă nu veți mai găsi bătrâni; ne veți găsi pe toți tineri și plini de entuziasm. (Aplauze prelungite)”.
Proclamația finală s-a făcut a doua zi, de către Senat și a fost prezentată principelui Carol pentru că la 10 mai, se împlineau 11 ani de când el venise pe tronul României.
Sursa foto: Wikipedia