Ziua de 29 iunie este ziua începutului secerișului. Este ziua în care se zice că lupii au gurile ferecate. Este ziua când în anul 67 în timpul împăratului Nero, cei doi Apostoli, Petru și Pavel au fost martirizați.
Dar cine erau ei? Petru, pe numele său Simon a fost între cei 12 Apostoli de la început, era pescar în Galileea, pe Lacul Ghenizaret. ales fiind de Domnul Iisuls pe pământ ca temelie pentru Biserică. Simon era pescar, era egoist, era supărăcios, dar în cele din urmă a fost cel care a murit pentru Christos și a devenit temelie pentru Biserică.
Pavel, „vasul ales” al lui Dumnezeu a fost un intelectual evreu din Diaspora elenizată. Se numea Saul din Tarsus, în Cilicia, la granița siriano-turcă de azi. Saul l-a judecat pe primul martir creștin, Sfântul Arhidiacon Ștefan. Mergând pe drumul Damascului, Saul a orbit după ce Iisus deja înălțat la Ceruri i-a vorbit. După 7 zile de lipsă a vederii, lui Saul i s-a redeschis vederea fizică după ce văzuse în interiorul său.
A fost numit Apostolul Neamurilor pentru că el a fost vocea carea propovăduit crestinismul, care a depășit mithrasimul mult mai comod și mai popular atunci.
Dar, revenind la Bucureștiu Voievodal, sunt mulți domnitori din Evul Mediu, mai ales în Moldova cu numele de Petru: Petru Mușat, Petru Aron, Petru Rareș, Pătrașcu cel Bun, Petru Șchiopul.
Tocmai pentru că se spune că Sfântul Petru stă la Poarta Raiului, Kera Kalița de la Jariștea Locantă pe ditamai Podul Caliței vă invită la ospăț.
Anunțul Kerei Kalița este următorul:
„Praznic împărătesc la Jariștea Locantă de ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel
În această zi însemnată, însemnată cu cruce roșie, joi, 29 iunie, de la ceasurile 6 ale serii, Kera Calița își poftește oaspeții la Jariștea Locantă, cu sufletul curat și cu frunze de pelin în buzunare așa cum făceau strămoșii, ca să fie prăznuiți cei doi Sfinți care s-au jertfit pentru dreapta credință.
Cum această zi vine după un post de 17 zile, Jupâneasa a poruncit baș-bucătarilor să gătească bucate sățioase și cu asupra de gust, în porții mărinimoase, după cum urmează:
Plăcintă din preaplinul inimii
-Tocmitu-s-au din belșug brânză de oaie de la o stână din Muscel, smântână grasă de la văcuțele ce pasc numai iarbă cu flori în poienile de sub munte, ouă cu gălbenușul auriu de la găinile strunite de un iubăreț și înfoiat cocoș brâncușian, praz gros precum ștromeleagul cronicăresc și mărar măidănaș din cel care le place lăuzelor pentru a se înveli în desăvârșite foi de aluat făcut în casă.
De sațiu arhieresc și festin boieresc
-Pulpe de curcan cu bame, așa cum se mâncau, cu două veacuri în urmă la curțile boierești de pe Podul Mogoșoaei, de-i zice acum Calea Victoriei. Înainte de a-și oferi gâtul mărgelat pe ascuțișul hangerului bătut cu rubine, pasărea dolofană și-a cerut, de bună seamă, dreptul de a se descânta cu o glăjuță de vinars, pentru împăcarea cu soarta netrebnică. Se presară negreșit pe toate părțile cu sare grunjoasa, pulbere de piper negru și verde proaspăt măcinată, boia afumată de ardei și cimbru uscat. În vasul de ceramică urmând a fi dat la cuptot se adaogă roșioare mici, intregi, foi de dafin, boabe de ienibahar, căței de usturoi, cepșoare mici, lunguiețe, și crenguțe de rozmarin. Bamele se aleg micuțe, cât un deget de copil, și, după ce au fost binecuvântate cu zeama de la o limona ca să nu-și piardă coloarea, se trag iute la cratiță, în oloi de floare cu usturoi fărâmițat în pripă.
Dulcele izbăvitor de tristețe
-Cremă din zahar brun de trestie, ca la nunta lui Gheorghe Bibescu cu Zoe Mavrocordat, nepoata de soră înfiată de Safta, critora Așezămintelor Brâncovenești, soția marelui ban Grigore Brâncoveanu Basarab. Fiece blid cu crema de zahăr ars este blagoslovit cu câteva picături licoroase de Marsala și dichisit cu puțină scorțișoară pisată.
Pentru ostoirea setei
-Ape cu bule în clondire de cleștar, ca la curtea lui Șerban Cantacuzino
-Ceaiuri și tisane felurite, aduse de neguțători de pe Drumul Mătăsii
-Cafele arabice în ibrice levantine
Pilde creștinești
Așa cum îi stă în obicei, Kera Calița a cercetat ceasloavele ferecate în argint și a aflat tainele din poveștilor sfinților, bucurându-se să le împărtășească și mosafirilor săi!
Se bucură sufletul după Post
Taraful Crailor de Curtea Veche, cu Chiriac Haralamb și Cristina Ioana luând aminte la strălucirea neumbrită de pizmă a icoanelor Sfinților Apostoli, spre a prinde vlagă și a cânta făr* de oprire ceasuri în șir pe toată desfășurarea praznicului!
100 de bănuți zimțați de argint este tainul pentru fiece pășitor în Locantă, ori lei noi 100! Pentru a ști că locurile Domniilor Voastre sunt juruite, e bine să faceți din timp cuvenita rezervațiune la unul dintre numerele de telefon binecunoscute: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868!”
Sursa foto: Jariștea