Simulările pentru examenul de bacalaureat vor demara luni, implicând peste 1.320 de instituții educaționale, cu participarea a peste 146.000 de elevi. Elevii vor fi testați prin intermediul a patru probe scrise, programate pe parcursul a patru zile consecutive.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a făcut un apel către elevi să participe în număr cât mai mare la aceste simulări, subliniind importanța acestora pentru acomodarea cu mediul examenului de vară. „Este un efort de amploare şi doresc să încurajez elevii să fie prezenţi începând de mâine în număr cât mai mare la simulare pentru că este un exerciţiu important de familiarizare cu atmosfera examenului din vară. Este un exerciţiu important de a şti în ce zone trebuie concentrat efortul de recapitulare şi eventual recuperare”, a declarat Deca pentru TVR Info.
Simulările vor începe pe 4 martie cu proba de limba și literatura română, urmată de proba obligatorie a profilului pe 5 martie. În data de 6 martie, elevii vor susține proba la alegere a profilului și specializării, iar pe 7 martie se va desfășura proba de limba și literatura maternă pentru elevii din minoritățile naționale.
Conform Ministerului Educației, subiectele sunt concepute pe baza competențelor specifice și vor fi publicate zilnic, la ora 15:00, pe site-ul dedicat. „Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor/competenţelor asociate acestora, conform programelor pentru simulare aprobate de Ministerul Educației. Subiectele și baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15:00, pe pagina web dedicată”, se menționează în comunicat.
Corectarea lucrărilor se va efectua digital, prin utilizarea unei platforme electronice, strategie adoptată anterior și în alte contexte evaluative de către Ministerul Educației. Rezultatele vor fi anunțate individual pe 15 martie 2024 și vor fi discutate detaliat în cadrul unităților de învățământ, cu scopul îmbunătățirii pregătirii elevilor pentru examenul de bacalaureat din vară. „Rezultatele vor fi comunicate individual în data de 15 martie 2024 și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral. Obiectivul urmărit: îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenului din această vară prin adoptarea celor mai potrivite măsuri în acest sens”, a precizat Ministerul Educației.
Sursa foto: Facbook Ligia Deca | Ministreul Educatiei