Partidul Patrioților participă la alegerile europarlamentare. În data de 10 aprilie, lista a fost validată de către BEC.
Data de 10 aprilie are legătură cu un aspect al istoriei europene, fiindcă este o dată apropiată momentului istoric al semnării la Bruxelles a Tratatului de Fuziune, la 8 aprilie 1965, intrat în vigoare la 1 iulie 1967.
La 8 aprilie 1965, la Bruxelles era semnat „Tratatul de Fuziune”, prin care se făceau paşi importanţi în procesul de constituire a ceea ce numim astăzi Uniunea Europeană.
Tratatul de la Roma a introdus pentru prima dată rolul de „instituţie comună”, pentru Curtea de Justiţie a celor trei Comunităţi Europene. La intrarea în vigoare a tratatului, s-a generalizat şi denumirea generică de „Adunare Parlamentară”.
La 8 aprilie 1965, prin semnarea Tratatului de la Bruxelles, denumit „Tratatul de instituire a unui Consiliu unic şi a unei Comisii unice ale Comunităţilor Europene”, Consiliul de Miniştri şi Comisia primeau statutul de „instituţii comune” pentru CECO, CEE şi EURATOM, chiar dacă aceste comunităţi îşi păstrau fiecare competenţele iniţiale atribuite prin tratatele de la Roma şi, respectiv Paris.
Comisia Europeană a fost, de departe, principala beneficiară a acestui tratat. Ea a apărut prin fuziunea dintre Înalta Autoritate a CECO şi Comisia Comunităţii Economice Europene. Astfel, bugetul, administraţia, comisiile de control, serviciile Comisiei s-au unificat. Totodată, prin acest tratat s-a reglementat procedura uniformă de numire a comisarilor europeni, posibilă prin acordul comun al statelor membre. S-a decis ca fiecare stat să fie reprezentat de către un comisar european, totodată, fiind reglementată şi durata mandatului de 4 ani, cu posibilitatea reînnoirii.
Prin acest tratat, noul Consiliu, înlocuia „Consiliul Special de Miniştri al Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, Consiliul Comunităţii Economice Europene şi Consiliul Comunităţii Europene a Energiei Atomice”.
Tratatul de la Bruxelles a intrat în vigoare sub numele de „Tratatul de fuziune al executivului comunităţilor”, la data de 1 iulie 1967, prin acest tratat introducându-se noţiunea de „Comunităţile Europene”, care permitea efectuarea de acţiuni diplomatice, luarea de decizii în numele acestei entităţi, fără a afecta în sine prevederile din tratatele iniţiale şi a ştirbi personalitatea juridică a vreuneia din cele trei comunităţi.
Partidul Patrioților a trimis și un comunicat de presă:
„După un efort greu de imaginat, la care au participat un număr copleșitor de oameni și cu ajutorul lui Dumnezeu, Partidul Patrioților a reușit să îndeplinească toate condițiile necesare pentru participarea la alegerile europarlamentare din acest an.
În ziua de 10 aprilie 2024, ora 23.30, Biroul Electoral Central a validat atât listele cu semnăturile de susținere, cât și dosarele candidaților Partidului Patrioților pentru Parlamentul European .
Strângerea semnăturilor a fost o provocare grea cu mobilizare generală la nivelul partidului, care la final ne-a demonstrat încă odată că se poate și că românii sunt alături de noi.
Mulțumesc membrilor Biroului Executiv Central, președinților Organizațiilor Județene, ai structurilor din diaspora și în general tuturor celor care s-au implicat în această activitate încheiată victorios.
PREȘEDINTELE PARTIDULUI PATRIOȚILOR
Iulian SURUGIU”
Sursa foto: Facebook Iulian Surugiu