Actualul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, fost parlamentar de Dolj, ambasador, ministru a avut la Universitatea din Craiova o prelegere, în care a insistat pe faptul că România este un punct strategic esențial pentru NATO și UE, dar că trebuie ca UE și Guvernul să aibă grijă ca potențialul strategic să fie dublat și de o prosperitate economică.
Mircea Geoană a declarat în Aula Magna Regele Mihai I a Universității din Craiova în cadrul prelegerii „Inovație, transformare, securitate” următoarele:
„Este un moment de imensă transformare la nivel global, la nivel european.(…) Trista realitate a războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei ne arată cât de mult avem nevoie să investim în apărare şi în securitate şi într-o bază industrială cât mai puternică. Este o schimbare de contur strategic a Europei.(…) Întrebarea este şi rămâne pentru România şi pentru ţările din flancul estic cum să facem să transferăm imensa relevanţă strategică a României în dividende economice, de prosperitate. Aceasta este adevărata provocare pentru România – saltul istoric către o economie dezvoltată, către o ţară prosperă ca oamenii să nu mai aleagă să plece pe capete
„Avem nevoie de un ecosistem în care companiile româneşti şi cele străine să coexiste, să avem un loc sub soare mai apropiat de valoarea noastră strategică. Suntem în plin proces de renegociere a echilibrelor la nivel european: în plan strategic, economic, tehnologic şi ca şi putere politică. Regele Mihai, în discursul în faţa Parlamentului României la vârsta de 90, în 2011 (îmi aduc aminte că am fost martor la acel discurs istoric) vorbea despre faptul că agricultura nu este un domeniu al trecutului, ci unul al viitorului. Şi avea dreptate. România poate să fie o superputere agroindustrială şi nu doar agricolă. România are nevoie de investiţii în fermierii de talie mică şi în gospodăriile ţărăneşti care se zbat cu foarte multă dificultate. Inovarea la nivel înalt şi producţia şi industria trebuie să meargă mână în mână. Suntem o ţară care în 30 de ani nu a realizat cadastrarea teritoriului naţional. Este inacceptabil. Descătuşarea potenţialului acestei naţiuni este posibilă şi este necesară”.
Oficialul NATO a vizitat apoi Brigada Multinațională NATO de la Craiova.
Sursa foto: Facebook