Ministerul Sănății este condus de oameni rupți de realitate. Sau cel puțin cei de la Comunicare s-au calificat pe cursa feroviară Videle-București înainte de examen.
Ministerul Sănătății afirmă că este ilegal să naști acasă. Evident, faptul că nu știi legea nu te exonerează de răspundere dacă o încalci. Sunt la curent în general cu ce e nou prin legislație, dar asta cu ilegalitatea nașterii acasă recunosc că mi-a scăpat.
Totuși, am văzut și eu opinia avocatei Cristina Goanță citată de Pro TV:
„Din păcate, legislaţia românească la acest moment dă dreptul acestor femei de a naşte acasă, însă convenţia Drepturilor Omului spune foarte clar că fiecare femeie are libertatea de a suporta acţiunile sale atât timp cât nu contravin legislaţiei. Spune ”Vreau să nasc acasă alături de familie”, însă la acel moment trebuie să ia în calcul şi riscurile acestei naşterii în sensul că în orice moment al naşterii poate avea loc o sângerare sau este nevoie de intervenţie chirurgicală pentru salvarea fătului. Din punct de vedere juridic trebuie văzut în primul rând interesul major al copilului ce va urma să se nască. De obicei, din ce ştiu, fătul este cel care trebuie salvat prima dată pentru că se presupune că mama mai poate rezista puţin până la salvarea fătului.
La noi puţin legea se contrazice. Deşi nu este interzis să naşti acasă, există totuşi codul deontologic medical al Colegiului Medicilor din 2012 care susţine că este nedeontologică exercitarea profesiei medicale în condiţii în care ar putea compromite actul profesional şi ar putea cumva afecta calitatea acestui act medical. Este interzis moaşelor şi asistenţilor medicali, precum şi medicilor, de a veni la domiciliu pacientei pentru a asista acest aspect. Evident că toţi medicii, moaşele şi asistentele conduc femeile însărcinate să nască în spitalele de stat chiar dacă unele dintre ele nu îndeplinesc condiţiile extraordinare ca cele din spitalele private”
Si totuși, mulți copii au venit pe lume asistați de cadre medicale în situații extreme, departe de o sală de naștere a unei maternități.
Domnule Rafila, Dumneavoastră știți ce se fumează prin Minister?
Astă primăvară, Ambulanța n-a putut ajunge prin nămeți în martie prin Moldova. Gravida a născut asistată prin apel video pe Whatsapp, ajutată de cine s-a nimerit să fie pe lângă ea.
Domnule Rafila, Ambulanțele din România au uneori mașini care depășesc milionul de kilometri la bord.
Cine e nefericitul acela care a vorbit în numele Ministerului de „curentul nașterii acasă”? Desigur există teorii diverse, există curente, dar în cazul de față, mă îndoiesc că aceste persoane erau victime ale unor teorii de pe Internet.
Nici Ministerul Sănătății nu este deloc cea mai de încredere instituție. Poate nu doreau să ia vreo infecție nosocomială, nu doreau să sară din ambulanță cu tot cu targă pe gropile Patriei….
Poate oamenii n-au bani de șpagă, de cumpărat ața chirurgicală, perfuzii și alte elemente necesare unei nașteri.
Unde scrie că este ilegal să naști acasă? Desigur, este de dorit ca o femeie să nască asistată, în spital, cu personal specializat, dar dacă unele persoane nasc acasă și scapă le faceți dosare penale?
Domnule Ministru, mai știți acea doctoriță care cosea cezarienele dar avea diplomă falsă? Într-un spital din București, România, Uniunea Europeană era, nu la Oagadougu sau la Tașkent. Băgați mâna în foc că toți medicii și asistenții de Ginecologie sunt profesioniști?
După Revoluție, aproape un sfert din copiii din mediul rural s-au născut acasă, ori au ajuns la spital la câteva zile după naștere.
Pe bune, Dumneavoastră chiar controlați ce fumează angajații Dvs?
Sursa foto: gov.ro