I se spune generic Institutul Levantului dar numele său este unul mai lung: Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului. A fost înființat în anul 2017 și este condus de fostul Președinte al României, Emil Constantinescu, acesta fiind la bază profesor universitar doctor, specializat în Geologie.
Am înțeles că pe masa Premierului Ciolacu a ajuns analiza că acest Institut s-ar încadra la „nerelevante”.
Eu personal, cunoscând noțiunea de „Levant” nu voi susține niciodată, indiferent cât de antipatic sau simpatic ar fi Emil Constantinescu (personal ca istoric din punct de vedere politic îl consider un om politic slab, nu îi contest însă competența științifică și didactică) că un astfel de institut ar trebui desființat.
Levantul este o lume în sine, este un microcosmos. Levantul îi cuprinde la capitolul Oameni pe toți europenii creștini, occidentali sau sud-est europeni care au adoprat stilul de viață otoman , uneori și religia musulmană.
Ei erau numiți de occidentali Levantini pentru că nu mai trăiau după regulile occidentale dar nici de otomani nu erau acceptați.
Venețieni, genovezi, francezi, britanici, români, greci, italienii în general erau numiți levantini.
Ion Ghica, revoluționarul a fost levantin, a fost Bei de Samos și a stârpit pirateria, Alexandru Ioan Cuza era fiul Sultanei Cozadini care era o levantină iar tatăl lui a fost „boierit” în epoca fanariotă/ Stephen Bartlett Lakeman, artizanul unificării liberale din 1875 – fost general otoma creștin sub numele de Mazar Pașa și maior englez- a inventat prima uniformă de camuflaj din istorie (perfecționată ulterior de generalul SS Felix Steineri).
Smyrna, Izmirul de astăzi era pe coasta de vest a Anatoliei centrul Levantului. Era o Europă în miniatură acolo, care trăia după moda otomană.
Ori când istoria ta ca țară este sub semnul Levantului cel puțin până la 1878, Dobrogea însăși fiind un Levant după Levant dacă ar fi să-l parafrazez pe Nicolae Iorga (Bizanț după Bizanț), mai ales după ce după 1922, Kemal Pașa Attaturk, nu poți considera că este „nerelevant” să studiezi Levantul,
Eu cred că o optimizare a activității Institutului este oricând binevenită, dar repet, Levantul este o lume în sine. O lume pe care trebuie să o înțelegem fiindcă în istoria noastră, Levantul este lunga tranziție de la Bizanț la Occident.
Sursa foto: ISACCL