Gordon Moore, un pionier în industria semiconductoarelor și cofondator al producătorului american de cipuri Intel, a murit la vârsta de 94 de ani, conform unui anunț al companiei. În 1968, împreună cu Robert Noyce, a co-fondat NM Electronics, care ulterior a devenit Intel. Sub conducerea sa, Intel a inventat microprocesoarele care au deschis calea revoluției computerelor personale (PC), iar împreună cu echipa sa de dezvoltare, a contribuit la instalarea procesoarelor Intel în peste 80% din toate calculatoarele din întreaga lume. Prin „Legea lui Moore”, el a prevăzut progresul rapid al tehnologiei semiconductoarelor. Astfel, Gordon Moore va rămâne în istorie ca un pionier al semiconductorilor.
Today, we lost a visionary.
Gordon Moore, thank you for everything. pic.twitter.com/bAiBAtmd9K
— Intel (@intel) March 25, 2023
„Este foarte frumos să fii la locul potrivit la momentul potrivit”, a spus Moore într-un interviu din 2005. „Am fost foarte norocos să intru în industria semiconductoarelor când era la început. Și am avut ocazia să progresez din momentul în care nu am putut face un singur tranzistor de siliciu până când am pus 1,7 miliarde din ele pe un chip. A fost o călătorie fenomenală.”
Gordon Moore, cunoscut și pentru „Legea lui Moore” pe care a definit-o, a prezis încă din 1965 că numărul de circuite integrate din aceeași zonă se va dubla aproximativ la fiecare doi ani și a avut dreptate în presupunerea sa. Prin această predicție, cipurile de calculator au devenit exponențial mai eficiente și mai ieftine, ceea ce a dus la progresul tehnologic global și la dezvoltarea giganților din Internet și Silicon Valley, cum ar fi Apple, Facebook și Google. În timp ce primul tranzistor avea dimensiunea unei cutii de chibrituri în 1947, astăzi există zeci de milioane pe suprafața unei unghii.
Moore a fost președinte executiv al Intel până în 1975 și a fost președinte și CEO din 1979 până în 1987. În 1997, a părăsit poziția de CEO. În 2002, președintele George W. Bush l-a onorat pe Moore cu Medalia Libertății, cea mai înaltă onoare civilă din Statele Unite. În 2013, revista Forbes a estimat valoarea netă a antreprenorului la 4,1 miliarde de dolari.