Emisiunea „Ora Regelui” va difuza Filmul-documentar ”Firul de fier, calea ferată care a cusut România”
Iată ce au scris organizatorii pe Facebook:
”10 Mai, o dată dintre cele mai faste din istoria României, este ziua de care se leagă numele lui Carol I, rămasă în memoria românilor drept Ziua Regelui. În fapt, în 10 mai 1866, Principele Carol ajungea în București. În 1877, tot pe 10 Mai, Senatul a votat proclamația de independență a României față de Imperiul Otoman, victoria obținută după Războiul ruso-turc fiind datorată contribuției decisive a trupelor române, comandate efectiv de Carol. La 10 Mai 1881, Parlamentul a hotărât transformarea ţării din principat în regat, iar Principele Carol a fost încoronat rege al României.
La “Ora Regelui”, pornim sâmbătă într-o călătorie lungă de 150 de ani. Descoperim că trei sferturi din rețeaua de cale ferată de astăzi au fost construite în vremea Regelui Carol I. “Numai printr-o linie ferată între București și Iași se vor alipi în realitate Moldova și Muntenia și va dispărea orice tendință separatistă”, îi scria Carol tatălui său, în ianuarie 1868. Și a reușit: în mai puțin de 40 de ani s-au construit 3180 de km de cale ferată. Cum s-a schimbat România? Aflăm cu ajutorul istoricilor intervievați: Vasile Docea, profesor la Universitatea de Vest din Timișoara, editor și traducător al “Jurnalului” lui Carol I, Sorin Cristescu, cercetător științific la Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară din București, Toader Popescu, arhitect, Mircea Dorobanțu, directorul Muzeului CFR, Andrei Berinde, autorul proiectului “Tururi ghidate pe drumuri de fier”.
Redifuzarea emisiunii din 25 martie 2023
Director de imagine: Doru Iacovescu / Editor de imagine: Nicolaie Cernat / Producător: Lidia Voicu / Realizator: Irina Luca”
Sursa foto: Facebook