Localitatea Cernătești Dolj , situată la circa 35 km vest de Craiova (pe un drum asfaltat, frumos, linistitor fără probleme de șofat), este celebră pentru rezitența contra raidurilor turcilor în Evul Mediu. Se spune că aici s-ar fi adunat oameni din sate de pe Valea Țiului pentru a se proteja de invaziile turcești. Numele ar veni de la „cernit”, „îndoliat”, semn că oamenii sufereau după casele pierdute, dar au luat-o de la capăt în această frumoasă localitate pe care, chiar și azi, dacă nu ești de prin partea locului, chiar dacă e drum asfaltat și sunt indicatoare, n-o prea nimerești datorită excelentei poziții strategice în care este așezată.
Atracția principală a localității, pe lângă oameni sufletiști și săritori, este celebra culă de la Cernătești din secolul XVIII, pe care CJ Dolj, Muzeul Olteniei și Direcția Județeană de Cultură Dolj au pus umărul s-o restaureze, să o includă pe lista monumentelor istorice și s-o ofere publicului.
Astfel se face că din 2023, CJ Dolj a organizat prima ediție a Festivalului Film în Sat, beneficiind de prezența îndrăgitului actor Toma Cuzin, faimosul „Firicel” din „Las Fierbinți”.
Cosmin Vasile, șeful CJ Dolj a scris pe Facebook:
„𝑴𝒊𝒊 𝒅𝒆 𝒐𝒂𝒎𝒆𝒏𝒊 𝒔-𝒂𝒖 𝒃𝒖𝒄𝒖𝒓𝒂𝒕, 𝒕𝒊𝒎𝒑 𝒅𝒆 𝒕𝒓𝒆𝒊 𝒛𝒊𝒍𝒆, 𝒅𝒆 𝒂𝒕𝒎𝒐𝒔𝒇𝒆𝒓𝒂 𝒖𝒏𝒊𝒄𝒂̆ 𝒂 𝒇𝒆𝒔𝒕𝒊𝒗𝒂𝒍𝒖𝒍𝒖𝒊 Film in Sat, 𝒅𝒆 𝒍𝒂 𝑪𝒆𝒓𝒏𝒂̆𝒕𝒆𝒔̦𝒕𝒊. 𝑶 𝒑𝒓𝒊𝒎𝒂̆ 𝒆𝒅𝒊𝒕̦𝒊𝒆 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒂 𝒂𝒕𝒓𝒂𝒔 𝒖𝒏 𝒑𝒖𝒃𝒍𝒊𝒄 𝒆𝒙𝒕𝒓𝒆𝒎 𝒅𝒆 𝒏𝒖𝒎𝒆𝒓𝒐𝒔, 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒔-𝒂 𝒃𝒖𝒄𝒖𝒓𝒂𝒕 𝒅𝒆 𝒎𝒖𝒛𝒊𝒄𝒂̆ 𝒃𝒖𝒏𝒂̆ 𝒔̦𝒊 𝒇𝒊𝒍𝒎𝒆 𝒓𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒆𝒔̦𝒕𝒊, 𝒂𝒍𝒂̆𝒕𝒖𝒓𝒊 𝒅𝒆 𝒂𝒓𝒕𝒊𝒔̦𝒕𝒊, 𝒂𝒄𝒕𝒐𝒓𝒊, 𝒔𝒄𝒆𝒏𝒂𝒓𝒊𝒔̦𝒕𝒊 𝒔̦𝒊 𝒓𝒆𝒈𝒊𝒛𝒐𝒓𝒊 𝒅𝒆 𝒔𝒖𝒄𝒄𝒆𝒔.
Îi mulțumesc lui Cuzin Toma și echipei sale pentru că au adus un concept unic de festival de artă, o manifestare culturală care ne ajută să punem în valoare Cula Cernăteștilor.
Ne vedem anul viitor, la cea de-a doua ediție Film în Sat – Cernătești!
Îi mulțumesc lui Cuzin Toma și echipei sale pentru că au adus un concept unic de festival de artă, o manifestare culturală care ne ajută să punem în valoare Cula Cernăteștilor.
Ne vedem anul viitor, la cea de-a doua ediție
Film în Sat – Cernătești!”
Îndrăgitul interpret Liviu Olteanu a scris și el:
„Cula Cernătești, Dolj.
Ne-au călcat pragul un număr foarte mare de vizitatori!
Vă mulțumim!”
Se impune să fac o precizare. Termenul de culă provine din turcescul Kule-castel, turn iar forma culei oltenești este a unui turn de castru roman-turn de colț cu acoperiș în patru ape, Cula are o înălțime de etaj și parter, cu pridvor și ferestruici crenelate pentru apărare.
Cula este o caracteristică a Olteniei (Gorj,
Mehedinți, Dolj,
Vâlcea, puțin din vestul Argeșului), vestului Bulgariei și nordului Greciei.
Cula are de regulă o pasarelă către un alt turn mai mic sau o structură de apărare pentru a putea rezista contra invadatorilor.
Cula de la Cernătești este o splendoare istorică!
Așadar, dacă vreți să vizitați un loc perfect unde se poate filma oricând un film cu haiduci ( filme cu cowboys americani de asemenea se pot face datorită spațiului natural cu aer curat și peisaje de un verde natural, cu invazia minimă a civilizației în afara localitățoo) sau poate vreți să beți un vin oltenesc, să mâncați bunătăți „ca la mama acasă” (brânză, preparate din carne de pui,se miel, oaie, vită, porc etc), urcați-vă în mașină și dați o fugă la Cernătești..O să vedeți că merită!