Oamenii de știință danezi susțin că au învățat să prezică moartea umană folosind inteligența artificială.
Rețeaua neuronală Life2vec pe care au dezvoltat-o este capabilă să determine sfârșitul vieții unei persoane cu o precizie de aproape 80%. Dezvoltatorii au publicat date despre proiectul lor în revista Nature Computational Science.
„Pentru a crea o rețea neuronală, viața umană a fost considerată ca limbaj și text. Pe baza cunoașterii experiențelor altor oameni și a identificării tiparelor, este posibil să se prezică viitorul cu mare precizie. Această inteligență artificială, după ce a studiat în detaliu detaliile vieții oamenilor, încearcă să ghicească cât vor trăi. În același timp, aplicația arată cât de departe am ajuns în domeniul tehnologiei și impactul acesteia asupra perspectivei noastre asupra vieții și sănătății”, își descrie activitatea, autorul studiului Sune Lehmann de la Universitatea Tehnică din Danemarca.
Pentru a antrena rețeaua neuronală, au fost încărcate în ea date din diferite arhive. Acestea sunt informații despre aproape 6 milioane de locuitori ai Danemarcei. Potrivit cercetătorilor, algoritmul a învățat să prezică moartea cu o precizie de 79%.
Cercetările i-au condus pe oamenii de știință la următorul model: speranța de viață pentru oamenii bogați și pentru cei care ocupă funcții de conducere este mai mare decât pentru cei care au o profesie activă. De asemenea, s-a constatat că persoanele cu tulburări mintale au murit mai devreme.
„Este puțin probabil ca aceste informații să fie relevante pentru rezidenții din toate țările. Deoarece Life2vec a fost instruit pe date daneze, nu va putea afișa o prognoză pentru grupurile de populație din alte țări”, au avertizat dezvoltatorii.