Kera Kalița a dat tonul petrecerii de 14 februarie la Jariștea Locantă. S-a celebrat dragostea cu bucatele cele mai alese și cu invitații cei mai de soi. Parcă îți răsună în urechi blestemul Măriei de la Gorj: „cine iubește și lasă, Dumnezeu să-i dea pedeapsă..târîișul șarpelui și pasul gândacului”…
Dragostea a înfierbântat poeți, gentlemani s-au duelat cu ascuțiș de sabie sau focuri de revolver ori pistol pentru a apăra o dragoste sau a răzbuna un adulter. Așa s-a prăpădit marele poet rus Pușkin, iar Bismarck avea aleea lui în cimitirele Prusiei pe câți trimisese pe cea lume ca urmare a duelurilor. De Napoleon se zice că era tare periculos să încrucișezi spada cu el, de aceea se spune că a avut mare farmec la femei.
Sfântul Valentimn ucis din ordinul împăratului Aurelian la 14 februarie 270 după Hristos cununase multe cupluri de îndrăgostiți. De aceea, a ajuns să fie simbolul dragostei arzătoare.
Meniul a fost întocmai cel prezentat de dinainte vreme spre informarea invitaților de suflet ai Jariștei:
„Antreul îndrăgostiților
-Cele mai tulburătoare vol-au-vents născocite de Vatel, adecă acele bouchées mignonnes tocmit în coji fine de gauffres salées, umplute cu ficat de rață tras părelnic la tigaie cu câteva picături de Cointreau și potopite de cremă de ciupercuțe.
Pasiunea se hrănește copios cu…
-Carnea roșie a iubirii! Pfeffersteak au poivre, cum îi plăcea și lui Neculai Iorga, al cărui rețept original Jupâneasa l-a aflat într-un jurnal de demult, în care se consemna premierea scriitorilor la anul de grație 1931: „inima mușchiului de bou se taie mai groasă, gen mică buturugă, apoi fiecare bucată pigulită de pielițe se tăvălește prin piper verde și roșu (ușor strivit cu sticla dinainte); se apasă pe toată întinderea cu mâna să intre piperul în carnea moale și roșie ducând-o prețios în tigaie și friptă cu unt la foc prăpădit în jur de 10 minute. Când e rumenită, se toarnă cognac și se iscă o flăcăruie albăstrită…”. De bună seama, garnitura se cere a fi din buchețele delicate de varză de Bruxelles, peste care s-a picurat sos alb ca neaua, secretul bucătarului șef!
Răsfățul poemului ciocolatei
-Torta preferată a Caliței – le meilleur-meilleur gâteau au chocolat, la care s-a folosit cel mai fin ganache, servită cu o cupă mare de înghețată prăzulie de fistic
Toate aceste minunății culinare sunt opera bucătarilor și au fost prezentate după faimosul ceremonial de la Jariștea de către ospătarii „aleși pe sprânceană” și provegheați prin lorgnonul de colecție nelipist de lângă eternul clopoțel de cristal al Kerei Calița.
Din partea Casei Jariștea
-Câte o floare naturală pentru fiece domnișoară ce va trece pragul Locantei
-Istorisiri rare de amor puse în scenă de către Jupâneasă
-Muzichiie fără seamăn, ca-n grădina Logofătului Dudescu, cu Taraful Crailor de Curtea Veche
-Recitalurile celor trei rapsozi lirici ai cabaretului culinar: reîntâlnirea cu trilurile de mierlă vrăjită ale Mariei Tănase, melancoliile interbelice de mahala luminată ale Cristinei Ioana și itinerariile cosmopolite ale cântărilor desăvârșitului tenor Leonard
-Cântecul nepieritor al iubirii deslușit pe strunele violinei de către un sensibil artist, invitatul-surpriză al serii”.
Așadar, dragostea e veche, iar Jariștea știe cum să o resădească și în cele mai împietrite inimi.
Sursa foto: Jariștea