Consiliul Judeţean Vaslui şi Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad organizează vineri, 19 aprilie 2024, începând cu ora 17.30, la sediul muzeului din str. Republicii 235, conferinţa „140 DE ANI DE LA NAȘTEREA SCRIITORULUI PANAIT ISTRATI. CENTENAR KYRA KYRALINA”.
Această conferință va fi susţinută de Domnul Conf. univ. dr. ZAMFIR BĂLAN, de la Muzeul Brăilei „Carol I” – Casa memorială Panait Istrati.
Organizatorii au scris pe Facebook:
„Expunerea va urmări momentele cheie din biografia scriitorului Panait Istrati, subliniind legăturile profunde dintre viața „omului revoltat” și opera „povestitorului înnăscut”, de la jurnalistul de stânga, din presa românească, de până la Primul Război Mondial, la „prozatorul francez contemporan”, a cărui intrare în literatura europeană a fost consacrată de pana lui Romain Rolland, în prefața povestirii Chira Chiralina, acum o sută de ani. Câteva accente vor fi puse pe succesul literar fulminant și universal al vagabondului plecat de la gurile Dunării în capitala Franței, pe gustul amar al încrederii într-o utopie care amăgea ideologic Europa începutului de secol XX și, desigur, pe opțiunea disperată a ultimilor ani pentru o atitudine paradoxală: „omul care nu aderă la nimic”.
Vă aşteptăm cu drag!
Organizator:
muzeograf Alina Butnaru”
Panait Istrati, fiul unei menajere, Joița Istrati și al unui contrabandist grec, a fost unul din marii scriitori brăileni care au devenit universali. A scris lucrări fascinante, a călătorit, a avut o viață dramatică, a adulat apoi a criticat dur utopia comunistă.
Prietenia cu Romain Rolland l-a făcut să devină scriitor și asta pentru că atunci când a încercat să se sinucidă, în buzunar i-a fost găsită o scrisoare către acest scriitor pe care Panait Istrati nu îndrăznise să i-o trimită.