Cenaclul Flacăra are o istorie care a debutat acum 50 de ani și, formal s-a sfârșit acum 38 de ani, adică a durat între 1973 și 1985.
Mentorul său a fost poetul Adrian Păunescu, basarabean crescut în Oltenia. E ceva timp de când a plecat pe scena Eternității. Cenaclul Flacăra a fost modalitaea prin care regimul comunist a permis tinerilor să compună muzică folk și rock de inspirație națională pentru a nu mai asculta muzica internațională decadentă.
Deși ideologia nu lipsea, aceea a protrocronismului ceaușist, multe vedete ale folk-ului și rock-ului românesc s-au lansat la „Flacăra”: Victor Socaciu, Ducu Bertzi, Nicu Alifantis, Tatiana Stepa, Vasile Șeicaru, Vali Sterian, Ștefan Hrușcă și multe nume mari ale muzicii românești.
Treptat, în cei 12 ani de existență fizică ai Cenaclului Flacăra (17 septembrie 1973-15 august 1985), oamenii se adunau mai mult decât la mitingurile lui Ceaușescu. Se asculta muzică bună. cântau vedete de top, unele trăiesc și azi, alții au murit între timp, se compunea enorm și de calitate.
Ceaușescu, speriat, profitând de tragedia din 15 iunie de pe stadionul Ploiești din 1985, a interzis propria sa creație pentru care fusese dacă nu, măcar apreciat, de mult, Cenaclul Flacăra care a renăscut după 1990 sub numele Totuși Iubirea.
Sursa foto: Europa FM