Astăzi, Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că va demisiona din funcție pe data de 12 februarie, pentru a evita o criză politică generată de demersul parlamentar de suspendare. Declarația a fost făcută în contextul în care Parlamentul României a inițiat procedura de suspendare a sa din funcție.
„Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni aș fi plecat din funcție după alegerea noului Președinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată, repet, niciodată, n-am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă”, a declarat Iohannis.
Președintele a avertizat asupra efectelor negative pe care acest proces le-ar putea avea atât în plan intern, cât și extern. „Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu. Toată discuția va fi axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată, iar alegerile prezidențiale vor fi afectate”, a adăugat el. Totodată, Iohannis a subliniat că acest demers va afecta imaginea României în plan internațional: „Nu va înselege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite Președintele când deja a început procedura pentru alegerea unui nou șef de stat”.
Pentru a evita aceste efecte negative, Klaus Iohannis a luat decizia de a-și depune mandatul mai devreme. „Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de Președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie”, a anunțat acesta.
Anunțul demisiei sale marchează o schimbare majoră în peisajul politic românesc, cu efecte ce vor trebui gestionate rapid de către instituțiile statului. Următorii pași prevăd preluarea interimatului de către președintele Senatului și organizarea alegerilor prezidențiale conform calendarului stabilit.
România se pregătește pentru o nouă etapă politică, în timp ce partidele și candidații la președinție încep să-și recalibreze strategiile pentru scrutinul care va urma. Rămâne de văzut ce impact va avea această decizie asupra stabilității și imaginii României pe plan internațional.