București a fost vreme de mai bine de un secol cel mai dezvoltat și mai populat oraș de la porțile Balcanilor. Chiar dacă nu vorbim în sens geografic, o facem în sens geopolitic dar și culinar.
Bucureștiul a fost la finalul secolului al XIX-lea ca un magnet pentru italieni. Mai întâi, au venit friulanii, din zona Friuli-Venezia-Giulia. Italia la finalul secolului XIX era săracă. Friulanii erau excelenți agricultori, meșteri pietrari, constructori.
Dacă antreprenorul român Pera Opran i-a adus să lucreze în Oltenia pe moșiile sale, în Craiova și București, friulanii au construit locații celebre. Giovanni Batista Peresutti este o legendă a Craiovei.
Grand Hotel du Boulevard și alte obiective bucureștene au fost construite de friulani.
Îi găsim în Argeș. la Dragoslavele sau în Tulcea la Măcin. În anii 30 ai secolului XX, italienii stăteau la cozi interminabile să prindă o viză de România. Asta dacă nu reușiseră să plece spre America, visul multora dintre ei.
Nu doar din nord se pleca din Italia. Sicilia o insulă minunată din Mediterana, centru de greutate al civilizației grecești antice, la întretăiere cu aceea a Cartaginei, ocupate apoi de Roma, a format alături de Neapole faimosul Regat al celor două Sicilii.
Sicilienii sunt mândri ca oltenii. Garibaldi a avut nevoie de expediția celor 1000 de cămăși roșii să aducă Sicilia la Italia. Sicilienii se ținuseră tari contra francezilor. austriecilor, spaniolilor, mai târziu contra fasciștilor lui Mussolini.
Evident, Sicilia este și locul unde bucătăria este o artă. Preparate precum cassata, burrata. cannoli, pappardelle cu ciuperci regale, frittomisto, insalatona, polipo, pizza. pizza porcina, panettone uatentic sicilian artizanal glazurat iar interiorul cu stafide și coji de portocale siciliene confiate , frutti di mare, Torta al Pistacchio, Mille foglie, Tiramisu fac deliciul bucătăriei siciliene.
În București, pe Strada Mătăsari 47, se găsește Restaurantul Belli Siciliani unde toate aceste bunătăți pot fi savurate într-o atmosferă autentică siciliană. Restaurantul este deținut de cunoscuta Amalia Bellantoni și de soțul ei, Domenico Bellantoni, Ambasador al Siciliei în Lume. Cei doi folosesc produse autentice obținute de la ferma lor proprie.
Așadar, dacă nu poți ajunge la Palermo sau la Agrigento în Sicilia, a ajuns un colț de Sicilia aici la Bucuești, poarta Balcanilor, aflată „aux portes de L Orient ou tout est pris a la legere” cum spunea Raymond Poincare.
Sursa foto: Facebook Belli Siciliani