O OUG (Ordonanță de Urgență a Guvernului) a încurcat lucrurile în loc să le descurce. Teoretic, ea permite ca tinerii până la 21 ani să fie tratați în orice spital, deci și la cele pediatrice mai ales dacă au fost la medici care le monitorizează bolile rare. Totuși, medicii susțin că ordonanța co-există cu alte acte normative care ar permite acuzarea unui pediatru de malpraxis dacă ar trata persoane trecute de 18 ani,
Se știe că deși un român devine major la 18 ani, există categoria tinereții până la 21 ani. Practic, pentru medici, perioada 15-21 de ani este una în care sunt aceleași caracteristici sanitare ale tinerilor.
Părinții ai căror copii au boli rare, scrie Pro TV se confruntă cu probleme din cauza reglementărilor guvernamentale. Astfel, deși ar trebui tratați de pediatri, cei care au boli rare și au făcut 18 ani nu mai sunt primiți de medici care declară că practic nu sunt apărați de această ordonanță și, tratând un tânăr de 18 ani ar putea fi acuzați de malpraxis.
Totuși, Pro TV citează declarația Ministrului Sănătății, Alexandu Rafila:
„Nu cred că este deontologic și corect din punct de vedere profesional dacă ai avut un copil pe care l-ai tratat timp de 3-4-5 ani să-i refuzi tratamentul dacă a împlinit 18 ani, mai ales că există cadrul legal. Încercăm să găsim obstacolele, astfel încât să eliminăm cea mai mare parte din ele.”
Sursa foto: Pixa Bay