În spațiul românesc, există tradiția de a merge la colindat costumat cu măști, sunt zone în care măștile reprezintă obiceiuri folclorice, cum e în cazul localității Moisei din Maramureș/
Tradiția balurilor mascate se pierde în parfumul venețian al cutezătorilor mărilor și pe canalale și piațetele venețiene, de unde, din secolul Renașterii, au ajuns la curțile regale și împărătești pentru ca Revoluția Franceză care a spulberat castelele aristocraților să le răspândească în toată Europa.
În spațiul românesc, București și Iași au avut baluri mascate în contextul „franțuzirii” sociale a elitei boierești.
Data de 5 ianuarie este Ajunul Bobotezei. Armenii celebrează Crăciunul și Botezul Domnului pe 6 ianuarie. Pe Stil Vechi, Crăciunul se celebrează pe 7 ianuarie, deci, sunt oameni pentru care data de 5 ianuarie îi prinde în pregătirea sărbătorilor pe care creștinii de rit nou deja le-au celebrat. Sârbii, moldovenii de peste Prut, rușii lipoveni celebrează aceste sărbători ca staroveri.
De aceea, cu gândul că va mai fi suficientă energie pe 5 ianuarie pentru mulți români și nu numai, Kera Kalița vă invită la Jariștea Locantă să celebrați printr-un bal mascat.
Istoricul din mine nu poate să uite că pe 5 ianuarie, la Iași, Cuza era ales Domn al Moldovei și a fost un bal politic mascat cu toate ingredientele, pentru că mulți conspiratori au complotat ca acea alegere să nu aibă loc. A fost semnalul, pentru bucureșteni, că trebuiau să se pregătească.
Să ne amintim că nenea Iancu a scris și el „D ale Carnavalului” așa că tradiție există, voință să fie!
Dar iată ce surprize vor fi la Jariștea Locantă:
„După ce v-ați tras sufletul după Revelion, Kera Calița vă așteaptă ca întotdeauna la primul mare eveniment monden al Bucureștilor Vechi, Balul Mascat de început de an!
Cu chipurile ascunse sub evantalii venețiene somptuoase și cu ochii scrutând de sub măștile maure, demoazelele vor ochi falnicii barbați de rit nou și vor chibzui dacă le vor primi invitațiunile la vals, polcă sau mazurcă. Va fi
spectacol de muzică și coloare cu mari artiști strecurându-se sub pecetea tainei, în costumele lor rocambolești, printre eleganții oaspeți și îmbiindu-i la carnavalesc zaiafet neîntrerupt.
Așadar, pe 5 ale lui Ghenarie, de la ceasurile 6 (șase) ale înserării, Giupâneasa vă întâmpină în pragul unicului cabaret culinar cu alai de prințese și filfizoni pentru o nouă chermeză cu figuri de harapi și hurii dansante, îngrijindu-se totodată să vă pună și stomahul au gâtlejul la cale, după cum urmează:
Antreuri și mizilicuri felurite, cu adaos de vrajă caldă
-salată de țelină și alte crudități, cu nucă ușor caramelizată și maioneză de casă, decorată cu voaluri de roastbeef ca la curtea Reginei Maria
-jeleu de fructe culese din Grădina Ursului, deasupra cu brânzeturi cu mucegai franțuzesc, ca pre limba lui Vatel și Escoffier
-crutoane aurii cu cuburi de somon norvegian și icre moi de Manciuria
-ruladă de bibilică moțată cu spanac și ciupercuțe de pădure
-pere Williams fierte întregi în vin roșu de Ciumbrud cu scorțișoară și boabe mari de ienibahar
-pate de brânză de capră cu mozaic de piper roșu, verde și negru
-foie gras de gâscă îndopată pe feliuțe de naramze siciliene
-măsline de Volos, culese din pomi centenari, și vegetale proaspete și crocante din serele de la Ostrov
De sațiu binecuvântat și mare ștaif
-Rațe Pekin întregi, sulemenite cu șofran și trase la cuptor cu ierburi aromatice plutind în vin licoros de Marsala îndoit cu suc de portocale valenciene, servite apoi, la alegere, cu varză călită, cu boauri vaporoase de chitră ori cu orez basmatic cu legumițe
Dulcele de soi
-Tortă Monalisa cu mousse de zmeură, cremă de fistic și blat însiropat de ciocolată belgiană
Gheridoane și filigene
-carafe de cleștar cu ape cu bule și fără
-selecție colonială de ceaiuri englezești și tisane cosmopolite
-cafeluțe arabice și otomane servite cu tot dichisul
Lumea în carnaval
-istorisirile picante ale Jupânesei
-zarva melodioasă a muzicanților din Taraful Crailor de Curtea Veche
-parada pălăriilor din colecția Kerei Calița
-invitatul surpriză al serii – „recunoașteți personajul?”
-invitatul de onoare misterios și marea revelațiune
Marea surpriză a serii
-tragerea la sorți a celor 7 obiecte de artă din colecția Jariștei – 7 comeseni vor pleca acasă cu mici comori de lăsat urmașilor întru glorioasa pomenire a luxului de altădată doar cu 50 de firfirici, bilet de tragere la sorți.
Desfacerea baierelor pungii
-Se va face pentru 200 de galbeni sclipitori sau 200 de lei noui pentru fieșce nobil pășitor și fieșce consoartă înveșmântată în atlazuri și dantele de Flandra
Cuvenita rezervațiune
-Veți avea garanția celor mai bune locuri din preajma scenei, sunând din vreme la unul dintre numerele de telefon: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868.
…Dacă-i bal, bal să fie!”
Sursa foto: Jariștea