Sfântul Ioan Botezătorul este după Hristos și Maica Domnului, Sfântul cu cele mai multe zile. Nașterea, Soborul, Tăierea Capului și aflările lui succesive (3 la număr) sunt zile de mare importanță în calendar.
Ioan a predicat în pustia Iordanului Împărăția lui Dumnezeu și a introdus Botezul creștin, căruia i s-a supus însuși Hristos, în numele celui care Ioan susținea că vine.
Fiu al Elisabetei și al lui Zaharia preotul, Ioan Botezătorul este ultimul prooroc al Vechiului Testament. El a criticat dur adulterul Irodiadei cu Filip, tetrarhul Galileii, fratele fostului soț al Irodiadei.
Irodiada a decis să scape de Ioan Botezătorul dar fără să fie implicată direct. Salomeea, fiica ei, dansa neîntrecut, iar pentru a-l controla pe Filip, ea i-a permis fiicei sale să danseze erotic pentru Filip. Pentru că ea își iubea mama, a decis să ceară tatălui ei vitreg, unchiul ei, Filip capul Sfântului Ioan Botezătorul, drept plată pentru dans.
Orbit de plăceri și pofte, Filip a acceptat. Filip a încercat să scape de cap și de trup pentru a nu fi găsit de adepți, dar Capul a apărut miraculos de trei ori.
Creștinii nu consumă azi fructe rotunde și mânâncă bucate fără cuțit. Nu se consumă băuturi roșii, pentru că se crede că astfel nu s-ar respecta capul sfântului, s-ar folosi simbolic cuțitul folosit la crimă și nu s-ar respecta sângele lui Ioan Botezătorul.
Sărbătoarea este un fel de „cap de toamnă” pentru că se consideră că este ultima mare sărbătoare a verii, înainte de prima mare sărbătoare creștină a toamnei, nașterea Fecioarei Maria.
Sursa foto: crestinortodox.ro