Sfântul Ierarh Nicolae reprezintă în rândul sfinților, unul dintre cei mai iubiți sfinți de către toți creștinii. S-a născut la Myra Lyciei, în Asia Mică. A fost contemporan cu împăratul Constantin cel Mare, sfânt la rândul lui.
În cadrul Sinodului de la Niceea, organizat sub conducerea sa în anul 325, se spune că Sf. Ierarh Nicolae l-a lovit pe ereticul Arie, motiv pentru care tradiția de Moș Nicolae (inspirat de sfânt, la fel ca Moș Crăciun) include nuielușa din ghetuțele copiilor care nu au fost cuminți.
Pentru cei oropsiți și buni, Sfântul a fost mereu un ocrotitor și un ajutător.
El și-a donat averea săracilor. Legenda cadourilor este următoarea: a aflat că un tată care sărăcise nu avea bani pentru zestrea celor trei fiice ale sale. În acea comunitate, exista obiceiul ca doar fetele cu zestre să se poată căsători.
Sfântul a pus bani de aur în trei pungi și trei nopți la rând, a mers la casa acelui tată și a aruncat pe fereastră câte o pungă de aur. Pungile au nimerit în papucii fetelor. Tatăl neștiind cum de au ajuns banii la primele două fete, a treia noapte a stat treaz. L-a văzut pe sfânt și a cerut binecuvântare, mulțumindu-i pentru nobilul său gest.
A fost asociat cu minuni atât în timpul vieții (salvarea unei corăbii de la naufragiu prin puterea rugăciunii), dar și după moarte,
Numele lui înseamnă în greacă popor victorios. Aproape 800.000 români îi poartă numele.
Doamna Sorina ne-a prezentat noile modele de draperii și de perdele de la Agaʼsi.
Cadourile în credința creștină și credința islamică sunt la loc de cinste. Stofele, țesăturile, mătăsurile veneau prin caravane din inima Asiei spre Europa, Când un negustor din Orient oferea stofe, țesături, mătăsuri cadou sau la vânzare europenilor, era o mare sărbătoare. Bazarurile și locurile de desfacere se umpleau ca prin farmec de lume.
De sărbătorile de iarnă, se cumpărau cele mai multe astfel de produse. Marile conace, castele își schimbau draperiile, perdelele. Marile reședințe urbane se încadrau și ele în acest trend. Culorile care plac în această iarnă, ne spune doamna Sorina, sunt mov (lila), verde, albastru pentru draperii.
La capitolul perdele, ,predomină combinațiile de alb pur cu roșu imperial, modelele cu steluțe și fulgi de zăpadă. Doamna Sorina ne spune că purpura este o tradiție orientală. Vechii fenicieni, strămoșii libanezilor de azi, cărăuși ai mărilor, descoperiseră modul de a obține vopseaua purpurie în mod natural, vopsind stofele cu această culoare. Tyr, Sidon, Ugarit, Byblos din Fenicia, Damas în Siria, Baghdad în Mesopotamia, Ankyra, Constantinopol și alte orașe aveau câte un bazar imens unde se desfăceau stofe, draperii, perdele, țesături.
Cred că doamna Sorina a fost foarte convingătoare în a prezenta noua ofertă a Levantului de București, firma Agaʼsi, aflată la Standul 6, Bazarul Niki Scorpion, pe Șoseaua Alexandriei, în stația de tramvai Piața Rahova a tramvaiului STB 32.
Sursa foto: Arhivă AGASI