Amalia Bellantoni nu mai are nevoie de nicio prezentare. Viața sa a fost o permanentă încercare de autodepășire. A vrut să facă o facultate, i-a ieșit. A vrut să zboare ca pilot, aproape i-a ieșit, lucrând peste 15 ani la Alitalia și Tarom în calitate de cabin crew member. A fost pe punctul de a deveni pilot, dar s-a căsătorit, are doi băieți talentați care le seamănă Amaliei și lui Domenico Bellantoni.
Amalia Bellantoni a cucerit publicul la emisiunea Chefi la cuțite, unde s-a trezit cu porecla Sicilianca. A transformat porecla în renume ca în Peneș Curcanul având un Restaurant Sicilian, o fermă unde a creat un „Sat Sicilian”.
Oriunde a apărut la televizor, Amalia Bellantoni și-a susținut cauza! A luptat și luptă ca soțul ei și cei doi băieți ai lor care le seamnănă „ruptă bucățică” așa cum se zice în popor să aibă aici în România un viitor! Amalia Bellantoni arată prin ceea ce face că „nicăieri nu-i ca acasă”! Adică în România!
A devenit alături de soțul ei Domenico Bellantoni, Ambasadoare a Culturii Siciliei dar deși nu i-a dat nimeni acest titlu, a devenit ambasadoare a Călărașilor în lume, fiind cea mai cunoscută personalitate din Belciugatele și în top 10 călărășeni la nivel național.
Iată că, având atâtea în palmares, Amalia Bellantoni a decis să își scrie autobiografia. Cartea suprinde aspectele esențiale ale vieții Amaliei Bellantoni, gândurile sale, modul cum a trecut prin diverse speclializări, concursuri, cum s-a luptat cu sistemul corupt și cum încearcă să îl schimbe.
Sicilia și Bărăganul sunt coordonatele vieții Amaliei Bellantoni iar Bucureștiul pe care tot mocanii din bălțile Ialomiței (actualul județ Călărași a făcut parte din istoricul județ Ialomița, iar Călărași i-a fost reședință din 1833 și până la raionarea din 1949, redevenind reședință de județ, a nou creatului Călărași, abia din 1981) l-au fondat prin legendarul Bucur, ciobanul. Și astăzi există în București, o bisericuță numită Bisericuța lui Bucur. Călărași este un nume care denotă curaj, călărașii erau cavaleria domnească, menită să facă diferența pe câmpul de luptă, Primul nume al Călărașiului a fost Lichirești, dar se pare că de aici Mihai Viteazul și-a recrutat călăreți de elită, care apoi, întorși acasă erau cunoscuți drept „călărașii Domniei” iar numele Lichirești s-a pierdut, rămândând orașul „călărașilor”. Amaliei Bellantoni nu-i lipsește curajul, a fost pe străzi la proteste când mulți au ales să stea în casă, Amalia Bellantoni a ales să schimbe ceva pentru concetățenii ei din Belciugatele și din județul Călărași. A preferat viața la țară în locul comodității Capitalei sau în locul Soarelui Siciliei. A preferat crivățul Bărăganului, Dacă asta nu înseamnă curaj, nu știu ce ar mai putea să înssemne!
Cartea se numește„De la însorita Sicilie la crivățul Bărăganului – Viața privită de deasupra norilor și de aici, de prin țărână” și a fost publicată la Editura Semne din București, în acest an 2024.
Lansarea va avea loc la București, la Restaurantul Belli Sicilialni, Strada Mătăsari, Nr.47.
Evident, cartea sunt convins că va fi una care se va citi pe nerăsuflate, tot cum ai da gata o Cassata gătită după rețeta siciliană clasică.
Sursa foto: Arhivă Amalia Bellantoni