În mai 1936, vedea lumina tiparului romanul Pe Aripile Vântului (Gone with the Wind), scris de jurnalista devenită scriitoare Margaret Mitchell. (8 noiembrie 1900, Atlanta, Georgia – 16 august 1949, Atlanta, Georgia, ).
Romanul, care a avut vânzări fulminante, a fost cumpărat ca drept de ecranizare de către producătorul de la Hollywood David o Selsznik și a fost elaborat un scenariu de film, film regizat de către George Cukor, Victor Fleming chiar și cu o contribuție necreditată a lui Alfred Hitchcok.
La 3 mai 1937, Margaret Mitchell primea Premiul Pulitzer, iar în decembrie 1939, avea loc premiera filmului. Romanul urma să o aibă ca eroină pe Pantsy O Harra, dar, treptat, scriitoarea care a creat mai multe variante s-a oprit la numele Scarlett – stacojiu, pentru că aceasta era culoarea cu care era însemnat adulterul în societățile puritane anglo-saxone chiar și peste Ocean (femeile purtau pe haină litera A, stacojie) pentru că eroina comite compromisuri de negândit în acea epocă pentru o femeie. Ea reușește să reconstruiască moșia Tara din Georgia secesionistă după 1865, când sudul se schimbase dramatic. Acțiunea romanului durează 12 ani din 1861 până la 1873. Anii nu sunt amintiți, doar Războiul de Secesiune (1861-1865). Scarlett avea 16 ani la momentul declanșării Războiului, iar la finalul romanului mărturisește că avea 28 de ani, deci romanul se încheie în 1873.
A fost singurul roman al scriitoarei, care va muri tragic într-un accident de mașină în august 1949, după cinci zile de comă. Succesul romanului, dublat de cel al filmului au făcut-o să ezite să vină cu o altă operă. În testamentul ei, a lăsat ca romanul să nu fie continuat dar continuări au mai fost atunci când drepturile de autor au încetat să mai aibă efect.
La finalul anilor 80, în SUA chiar a fost o competiție pentru continuarea romanului, mai mulți scriitori fiind selectați printr-o serie de criterii. A câștigat scriitoarea Alexandra Ripley, care a publicat în anul 1991, romanul Scarlett.
Sursa foto: Pixa Bay